Comisia Europeană cere Consilului să permită ”cât mai curând” aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen. Executivul european a prezentat, miercuri, o nouă strategia privind zona Schengen, care vizează, printre altele, asigurarea unei gestionări eficiente a frontierelor externe ale UE, consolidarea internă a Spațiului Schengen, precum și extinderea acestuia.

Comisia Europeană prezintă o nouă strategie pentru a face cea mai mare zonă de călătorie liberă din lume – spațiul Schengen – o zonă mai sigură și mai rezilientă”, se arată într-un comunicat de presă publicat de Executivul comunitar.

Astfel, prin noua sa strategie, Comisia Europeană cere Consiliului să decidă asupra ridicării controalelor la frontiere pentru Bulgaria, România și Croația și să le integreze în Spațiul Schengen.

Bulgaria și România au finalizat cu succes evaluarea necesară în 2010 și 2011.

În ceea ce privește Croația, Comisia a confirmat în octombrie 2019 că țara a luat măsurile necesare pentru a se asigura că sunt îndeplinite condițiile pentru aplicarea acquis-ului Schengen.

O zonă Schengen mai incluzivă va crește securitatea pentru UE în ansamblu, îndeplinind în același timp și așteptarea legitimă a acestor țări și obligația legală de a adera la Schengen. Acesta va contribui în egală măsură la întărirea încrederii reciproce. Acum revine Consiliului să ia măsurile necesare pentru ca aceste state membre să devină parte a Schengen”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

În Spațiul Schengen trăiesc 420 de milioane de oameni din 26 de state europene. Singurele state UE care nu fac parte din această zonă de liberă circulație sunt Bulgaria, România, Croația, Cipru și Irlanda. În schimb, sunt parte din Spațiul Schengen patru state din afara UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein, informează b1.ro.

Prezent, miercuri, la dezbaterea „Să vorbim despre viitorul Europei” (Let’s talk – Future of Europe), președintele Klaus Iohannis a declarat că aderarea României la spațiul Schengen rămâne un obiectiv important, mai ales că țara noastră, spune șeful statului, îndeplinește de peste zece ani criteriile necesare. În același timp, Klaus Iohannis a semnalat faptul că funcționalitatea acestui spațiu a fost afectată serios de pandemia de coronavirus.

 

Sursa: PS NEWS

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.