Sărbătorim, la 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România, un eveniment prin care încă de acum 173 de ani se perpetuează amintirea eroismului dovedit pe câmpul de luptă de către înaintașii noștri. Povestea pompierilor-eroi începe la 13 septembrie 1848, pe fondul Revoluţiei Paşoptiste, când o oaste turcă pătrunde pe teritoriul românesc cu intenţia declarată de a înnăbuşi Revoluţia. Acesta a fost un moment de referinţă pentru istoria românilor, un reper fundamental în conştiinţa naţională, prin faptele de armă ale pompierilor, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu.
Eroi fără nume, pompierii militari au participat activ la toate momentele importante ale istoriei moderne a României. Bătălia din Dealul Spirii, purtată împotriva trupelor contrarevoluţionare otomane, a evidenţiat legătura strânsă între pompieri şi popor. Animaţi de dragostea de ţară, pompierii au dovedit pe timpul încleştării vitejie, curaj și măiestrie în rezolvarea oportună a situaţiilor critice, capacitate de luptă ridicată şi spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu inamicul.
Acum, ca și atunci, pompierii sunt însuflețiți de aceleași idealuri și valori și poartă mai departe crezul lor, prin profesionalismul şi abnegaţia cu care îşi îndeplinesc misiunile. Pompierii reprezintă în zilele noastre speranța de salvare pentru cei aflaţi în pericol. Au un rol esenţial în menţinerea siguranţei publice, în buna gestionare a situaţiilor de urgenţă, dar şi în protejarea mediului înconjurător, chiar dacă, în unele cazuri, plătesc acest tribut chiar cu prețul vieții.
Frontul de lucru al pompierilor este mai mult decât o meserie, ei având o viaţă dedicată vocaţiei de a face bine, de a ajuta şi de a se pune în slujba celorlalţi.
„La ceas aniversar, invităm sucevenii să fie alături de noi la sărbătorirea Zilei Pompierilor din România, astfel:
Luni, 13 septembrie 2021, începând cu ora 9:00, sediile subunităților de intervenție din județ își vor deschide porțile pentru toți cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de pompier militar, să cunoască aspecte importante legate de activităţile, rolul şi principalele atribuţii ale structurilor de intervenție.
De asemenea, participanții vor avea ocazia să vizualizeze tehnica utilizată de salvatori în misiunile operative. Totodată, prin organizarea unui punct de informare preventivă, vor fi oferite informații cu privire la măsurile și modul de comportare pe care trebuie să le adopte cetățenii în cazul producerii diverselor situații de urgență.
Vă așteptăm alături de noi, în zi de sărbătoare, cu porțile deschise!”, a transmis căpitanul Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.
Lasa un raspuns