Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat zilele acestea că proiectul de lege privind instituirea obligativităţii certificatului digital COVID-19 pentru personalul medical reprezintă o măsură necesară în această perioadă a pandemiei. Totodată, Cseke Attila a subliniat că persoanelor din sistemul medical care nu sunt vaccinate, nu au trecut prin boală şi nu se testează li se vor suspenda contractele individuale de muncă timp de 30 de zile, apoi ar urma încetarea contractelor de muncă.

Medicul Adrian Marinescu, medic infecționist al Institutului Matei Balș din Capitală, a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre decizia ministrului interimar al Sănătății. Acesta a punctat că ne confruntăm cu o situație excepțională, exact ca într-un război. Personalul medico-sanitar are obligativitatea morală de a se vaccina, consideră medicul Adrian Marinescu, iar în condițiile actuale obligativitatea morală trece în practică.

“Dacă ne aducem aminte eu am fost printre cei care a spus încă de la începutul campaniei de vaccinare că dacă vorbim de personalul medico-sanitar este o obligativitate morală. Și aici lucrurile sunt clare, nu trebuie explicate. Există și riscul ca ei să se infecteze și riscul ca ei să nu poată avea grijă de pacienți.

Sigur că în teorie, noțiunea de obligativitate nu și-o dorește nimeni, doar că suntem într-o situație de câmp de luptă și, exact cum se întâmplă într-un război, e clar că dacă nu găsești o variantă trebuie să faci orice pentru a salva situația. Este clar că situația nu se salvează crescând numărul de paturi de terapie intensivă, pentru că oricum nu poți să o faci cât ți-ai dori, ci prevenind. Iar vaccinarea e clar că e  o formă de prevenție. Acum eu cred că este o obligativitate morală și care trece în practică în condiții de război. În condiții de pace nu aș fi de acord cu obligativitatea. În condiții de război până la urmă nu cred că avem o altă soluție”, a declarat medicul Adrian Marinescu pentru PS News.

Amintim că personalul medical nevaccinat împotriva COVID-19 din spitale, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Aviație (avioanele și elicopterele SMURD), Ministerului de Interne, inclusiv din instituțiile subordonate, ar urma să fie obligat să se testeze pe cheltuiala proprie, prevede un proiect de lege publicat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății. Practic, toți acești angajați trebuie să prezinte la locul de muncă certificatul verde COVID-19 – care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea. Cei care nu s-au vaccinat și nici nu au trecut recent prin boală au alternativa testării pe banii lor. Cine nu s-a vaccinat, nu a trecut prin boală și nici nu se testează riscă suspendarea contractului de muncă pentru 30 de zile. Totodată, în instituțiile unde aceste prevederi nu sunt respectate, conducerea va fi amendată, mai prevede proiectul de lege publicat zilele acestea în transparență decizională, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.