În ultimele 6-7 săptămâni, oficialii din România au avut întâlniri bilaterale cu omologii din Statele Unite, la vârful a trei instituții de securitate importante: MApN, MAE și SRI. Întâlnirile la cel mai înalt nivel ar putea fi direct legate de activitățile Federației Ruse în această parte a Europei.

Trei întâlniri importante

Mai întâi, la sfârșitul lunii octombrie, Secretarul SUA al Apărării, Lloyd J. Austin III a vizitat Bucureștiul și a avut întrevederi cu Nicolae Ciucă, la vremea respectivă ministru al Apărării și cu președintele Klaus Iohannis. Tot în timpul scurtei  vizite, Secretarul Austin a vizitat și baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Discuțiile par a se fi centrat pe situaţia de securitate din zona Mării Negre, însă e posibil ca și alte teme tangențiale să fi fost dezbătute.

Mai apoi, la începutul lunii noiembrie, ministrul Afacerilor Externe din România a vizitat Departamentul de Stat din SUA, acolo unde a avut o întrevedere cu omologul său, Secretarul de Stat, Antony Blinken. „Avem un parteneriat strategic şi vom avea un dialog strategic, dovadă a faptului că lucrăm îndeaproape pe multe subiecte. Suntem alături când vorbim de anumite provocări ale Rusiei şi de provocări ale Chinei. Suntem alături când vorbim de securitatea şi stabilitatea europene şi suntem alături în multe domenii”, a declarat la vremea respectivă Antony Blinken.

În fine, la începutul lunii decembrie, directorul SRI, Eduard Hellvig, însoțit de o delegație din conducerea instituției, a realizat o vizită partenerială la Bruxelles și în Statele Unite ale Americii. conducerea SRI a avut întâlniri cu o serie de oficiali americani din domeniul informațiilor – Avril Haines, directorul Comunității Naționale de Informații a SUA, William J. Burns, directorul CIA și Christopher Wray, directorul FBI. De asemenea, au avut loc discuții cu Robin Dunnigan, Adjunct al Secretarului de Stat pentru Europa Centrală şi de Est în Biroul de Afaceri Europene şi Euroasiatice.

Îngrijorări privind acțiunile Rusiei

Este foarte posibil ca acest lung șir de vizite și întrevederi să aibă o legătură directă cu activitățile Rusiei din această parte a Europei. Încă de la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, Federația Rusă a început să maseze trupe militare și echipament militar la granița cu Ucraina. Până în prezent numărul trupelor a trecut de 100.000, iar potrivit informațiilor obținute de agențiile de intelligence din Statele Unite, publicate apoi de Washington Post, Vladimir Putin s-ar pregăti pentru o potențială invazie masivă a Ucrainei. Există mai multe indicii potrivit cărora actuala concentrare de trupe militare la granița cu Ucraina ar putea fi complet diferită de cea precedentă din primăvara anului 2021. În primul rând, actuala masare de trupe s-a făcut mai mult pe timp de noapte, iar oficialii de la Kremlin au lăsat de înțeles că un război deschis cu Ucraina nu ar fi exclus, făcând o paralelă cu războiul fulger din Georgia din 2008. Momentan, intențiile lui Putin continuă să rămână necunoscute, însă scenariul unui conflict cu Ucraina, la sfârșitul anului 2021 – începutul anului 2022 este tot mai des repetat de majoritatea observatorilor internaționali. Î

În aceste condiții, statele din Flancul Estic al NATO – România, Polonia și statele Baltice – devin actori regionali importanți. O invazie totală a Ucrainei ar duce la situația nemaiîntâlnită în care Rusia și NATO s-ar învecina direct. Nu este clar dacă Statele Unite vor retalia și pe alt plan în afară de sancțiuni economice în cazul în care Putin va invada militar Ucraina, însă dacă SUA va viza și acțiuni de sprijin militar, atunci acest sprijin va veni prin intermediul statelor de pe Flancul Estic NATO. România a mai fost angajată în trecut în operațiuni militare importante, iar baze aeriene precum Timișoara sau Constanța au fost folosite pentru operațiuni militare în conflictele din fosta Iugoslavie și Irak. Rămâne de văzut care va fi deznodământul în cazul Ucrainei, mai ales că președintele SUA, Joe Biden, va avea o discuție zilele acestea cu Vladimir Putin pentru a încerca să detensioneze situația, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.