Vaccinurile anti-COVID-19 existente în România și avizate național și internațional oferă protecție, indiferent de tehnologia folosită, a subliniat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan.
Referitor la posibilitatea ca vaccinul de la Johnson & Johnson să aibă o eficiență mai redusă împotriva variantei Omicron a SARS-CoV-2, medicul a declarat: „Știrile sunt încă contradictorii, pentru că nu avem studii foarte amănunțite care să aducă detalii pro sau contra acestei informații. Sunt până acum date că totuși Johnson & Johnson cu doză de rapel aduce o protecție inclusiv împotriva variantei Omicron, dacă vorbim de protecție față de o formă severă de boală. Totuși, știm că recomandările internaționale sunt ca rapelul, sau doza booster să fie făcută cu un vaccin pe bază de tehnologie nouă, ARN mesager, care pare să aducă un plus de anticorpi atunci când vorbim de imunitate”.
„Cred că în curând vom avea informații despre ce înseamnă răspunsul imun al persoanelor care au făcut rapelul la patru luni sau la trei luni și vom avea date legat de modalitatea în care valul pandemic, care circulă în acele țări, infectează persoanele care au făcut rapelul mult mai rapid și produc o anumită formă de boală. Probabil că se va lua în discuție acest rapel precoce pentru categoriile la risc, pentru categoriile care nu au un răspuns imun adecvat după administrarea vaccinului”, a adăugat Beatrice Mahler.
Întrebată cum ar putea fi cuantificat răspunsul imun, ea a explicat: „Din păcate, nici aici nu avem foarte multe date științifice pe care să ne bazăm. Probabil că dozarea anticorpilor care se face va ajunge într-o marjă de evaluare și de predictibilitate tot așa în viitorul apropiat, sperăm noi, pentru că, așa cum știm, suntem într-o continuă descoperire a ceea ce înseamnă nu doar boala COVID-19, ci și răspunsul imun al organismului nu doar la vaccinuri, ci și la imunitatea de după trecerea prin boală”.
Întrebată cât de protejate sunt persoanele vaccinate cu vaccinul de la Johnson & Johnson, Beatrice Mahler a adăugat: „Din datele pe care le avem disponibile până acum, orice persoană care s-a imunizat cu unul dintre vaccinurile existente în România și avizate național și internațional oferă protecție. Din păcate, protecția pe care o oferă fiecare vaccin este în scădere la o anumită perioadă de timp de la administrarea vaccinului. Dacă vorbim de variantele noi care apar, din păcate și aici există o scădere a eficienței”.
„Totuși, analizând la modul general nivelul de eficiență a vaccinului anti-Covid, indiferent de forma de administrare sau de producător, avem o eficiență bună, dacă vorbim de trecerea prin boală, și o eficiență foarte bună, dacă vorbim de protecția față de forme severe. Prin urmare, eu consider că cei care au luat decizia să se vaccineze, indiferent că au făcut-o cu Johnson & Johnson sau cu alt tip de vaccin, sunt persoane protejate care au șanse foarte bune să depășească – purtând inclusiv masca de protecție – și acest val pandemic”, a mai spus Beatrice Mahler, potrivit psnews.ro.
Lasa un raspuns