O invazie rusă în Ucraina ar putea fi declanșată în orice moment, inclusiv în această săptămână, a declarat luni Casa Albă, dar mesajul care a însoțit acest avertisment este că rămâne deschisă calea diplomației pentru rezolvarea crizei.
Karine Jean-Pierre, adjuncta secretarului de presă al Casei Albe, a declarat la un briefing de presă că Statele Unite „știu foarte bine” ce se petrece în teren, unde Rusia are zeci de mii de soldați desfășurați de-a lungul graniței cu Ucraina.
SUA continuă să caute o soluție diplomatică pentru a dezamorsa criza de la granițele Ucrainei, dar acumularea continuă a trupelor rusești de-a lungul graniței ucrainene reprezintă un obstacol în calea dezescaladării, a transmis Casa Albă, potrivit CNN.
„Facem eforturi, chiar în aceste momente, pentru a ajunge la o soluție diplomatică de a detensiona criza”, a declarat Karine Jean-Pierre, răspunzând la o întrebare referitoare la comentariile ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care afirmase că încă nu sunt închise oportunitățile de negociere.
„Calea diplomatică rămâne disponibilă, dacă Rusia alege să o urmeze în mod constructiv. Totuși, suntem foarte realiști în privința perspectivei ca acest acest lucru să se întâmple, dat fiind pașii pe care îi vedem clar că Rusia îi face în teren”, a spus ea. „Vedem că noi forțe rusești sosesc în fiecare zi la granița ucraineană. Așa cum am mai spus, ne aflăm în acea fereastră de timp în care o invazie ar putea începe în orice moment”, a adăgat Karine Jean-Pierre.
Comentariile ei nu au reflectat o schimbare majoră de poziție față de vineri, când consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat reporterilor că un atac rusesc asupra Ucrainei ar putea începe în orice moment, notează CNN.
Pe de altă parte, Jake Sullivan avea, luni, o întâlnire cu liderii Senatului pentru a-i informa despre situația din Ucraina. La audiere participă senatorii care conduc comisiile-cheie, precum și liderii celor două grupuri parlamentare, democrat și republican, Chuck Schumer, respectiv Mitch McConnell.
Pentagon: Putin continuă să își completeze „meniul de opțiuni” militare
Președintele rus Vladimir Putin „continuă să își completeze meniul de opțiuni” militare aducând în teren componente ale armatei terestre, ale marinei militare și ale armatei aerului, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, la un briefing de presă, informează digi24.ro.
Pe uscat, Putin dispune de capacități militare combinate – infanterie, blindate, dar acestora li se adaugă și echipamente de apărare aeriană și antirachetă, precum și arme de atac aerian, a spus Kirby.
Putin și-a consolidat, de asemenea, prezența maritimă în regiune. Cel puțin șase nave sunt în Marea Neagră, nave de debarcare, care au „un singur scop, și anume acela de a aduce trupe pe uscat, a spus Kirby. Oficialul Pentagonului a apreciat că există „o putere navală semnificativă” în Marea Neagră.
Putin a adăugat, de asemenea, și o „capacitate de suport” pentru ca trupele rusești să poată rămâne pe teren pentru perioade mai lungi de timp, a arătat Kirby.
„Am văzut în ultimele săptămâni că a fost adusă logistică și capacități de susținere, astfel încât este destul de clar că, dacă vrea, se va asigura că poate menține aceste trupe pe teren pentru perioade mai lungi de timp”, a atras atenția purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
SUA nu au primit încă un răspuns din partea Rusiei
Un briefing de presă a avut loc, luni, și la Departamentul de Stat. Diplomația americană a comunicat presei că Statele Unite nu au primit încă un răspuns din partea Rusiei la documentele scrise trimise în urmă cu câteva săptămâni la Moscova.
„Am văzut comentariile de la Kremlin, de la Moscova, care ar indica faptul că răspunsul lor, spun ei, a fost finalizat. Au trecut, cred, mai mult de două săptămâni de când am expediat la Moscova considerațiile noastre. Încă nu am văzut un răspuns”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
Oficialul a adăugat că SUA vor analiza „cu atenție” răspunsul, odată ce îl vor primi.
„Suntem pregătiți să ne angajăm pe calea diplomației, sperăm să fie vorba despre bună-credință, dialog, diplomație, dar pentru ca aceasta să se întâmpe, desigur, va fi nevoie ca și rușii să răspundă în același fel, cu bună-credință”, a spus el. „Iar pentru ca diplomația să dea roade, va trebui, de asemenea, să aibă loc în contextul unei dezescaladări. Or, noi pur și simplu nu am văzut așa ceva până în prezent”, a conchis Price, potrivit psnews.ro.
Lasa un raspuns