Parlamentarii AUR de Suceava, respectiv deputații Florin Pușcașu și Dorel Acatrinei și senatorul Mircea Dăneasa, i-au transmis o interpelare premierului Nicolae Ciucă privind tratarea cetățenilor județului Suceava la SJU în cazul apariției unui război la granița României. 

Parlamentarii suceveni au precizat că, în dimineața zilei de 16 februarie 2022, un elicopter Blackhawk al forțelor militare americane a fost filmat aterizând în apropiere de Vama Siret și a preluat patru militari care anterior au verificat la pas Punctul de Trecere a Frontierei. În  seara zilei de 16 februarie, un convoi militar a tranzitat municipiul Suceava și s-a îndreptat spre Botoșani. Exercițiul beneficiază și de suportul unui radar de tipul TPS 77, după cum a precizat pentru Radio Iași, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, generalul de brigadă, Constantin Spânu. El a confirmat că toate aceste proceduri capătă valențe deosebite în contextul tensiunilor existente în partea de est a Ucrainei.

De asemenea, în această săptămână, la Spitalul Județean din Suceava, au loc mai multe vizite neoficiale din partea delegațiilor ambasadelor Marii Britanii și Israelului la București. Acestea se interesează de dotările existente în Unitatea de Primiri Urgențe și la secția de Reanimare. Datele solicitate sunt publice, puteau fi luate și de pe site-ul instituției medicale, dar oficialii au preferat să se deplaseze la Suceava să vadă cu ochii lor dotările Spitalului Județean din Suceava.

„Considerăm că nu este corect față de cetățenii județului Suceava ca Spitalul Județean, recent renovat și utilat să devină Spital cu destinație specială care să deservească eventualii răniți dintr-un posibil război generat de criza ruso- ucraineană.

Solicităm relocarea Spitalului Regional care este în plan să fie făcut cu finantarea Uniunii Europene de la Iasi la Suceava și construcția acestuia în regim de urgență.   

O altă soluție ar fi o finantare specială pentru un Spital Umanitar în contextul crizei ruso-ucrainene de către Uniunea Europeană sau NATO sub umbrela Ministerului Apărării Naționale care să deservească obligațiile umanitare existente în baza Conventiei de la Geneva din 12 august 1949.

Dreptul internațional umanitar aplicabil în conflictele armate se referă la ansamblul de reguli internaționale, izvorâte din tratate, care sunt special destinate rezolvarii problemelor de natură umanitară rezultate direct dintr-un conflict armat, de natură internatională, din rațiuni umanitare, aceste reguli restrâng dreptul părților la conflict de a utiliza mijloace si metode de război la libera lor alegere și protejează persoanele  afectate sau care ar putea fi afectate de conflict.

După «Lombardia României» avem neșansa ca judetul Suceava să fie cunoscut la nivel international ca fiind „Spitalul războiului altora” în conflictul Ruso-Ucrainean.

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:

Confirmați preocupările ambasadelor Marii Britanii și Israelului față de transformarea Spitalului Județean Suceava în Spital Umanitar al conflictului Ruso-Ucrainean? Care sunt soluțiile pe care le aveți, domnule prim-ministru, pentru ca cetățenii județului Suceava să se poată trata la Spitalul Județean Suceava chiar și în cazul apariției unui război la granița României?”, i-au transmis parlamentarii AUR de Suceava premierului Nicolae Ciucă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.