Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că semnalele care vin în urma negocierilor de la Istanbul cu Rusia sunt „pozitive”, însă ele nu opresc bombardamentele rusești. Departamentul Apărării din Statele Unite anunţă că Rusia a început să repoziționeze aproximativ 20% din forțele dispuse în jurul capitalei ucrainene Kiev. În fața Consiliului de Securitate al ONU, Rusia a fost acuzată că a provocat o „criză alimentară mondială” şi că a generat riscul apariţiei „foametei” prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei.

SUA anunță că Rusia a început să-și repoziționeze forțele în jurul Kievului

Rusia a început să repoziționeze aproximativ 20% din forțele dispuse în jurul capitalei ucrainene Kiev anunţă Pentagonul, potrivit Mediafax. Rusia a început să-și repoziționeze forțele în jurul Kievului. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Pentagonului a avertizat că se așteaptă ca Rusia să realimenteze aceste trupe în vederea redistribuirii, mai degrabă decât să le aducă acasă. John Kirby a declarat că este posibil ca unele dintre forțele rusești să se fi mutat deja în Belarus, spre deosebire de garnizoanele lor de origine. De asemenea, el a declarat că firma rusă Wagner Group a desfășurat aproximativ 1.000 de contractori în regiunea ucraineană Donbass, pe care Moscova a declarat-o ca fiind o prioritate.

Raport Google: hackeri ruşi au încercat recent să acceseze reţelele NATO şi ale armatelor unor ţări din estul Europei

Hackerii ruşi au încercat recent să pătrundă în reţelele NATO şi ale armatelor unor ţări din estul Europei, a afirmat Grupul de analiză a ameninţărilor al Google, într-un raport publicat miercuri, transmite Reuters, citat de news.ro. Raportul nu spune care armate au fost vizate în ceea ce Google a descris drept ”campanii de phishing a acreditărilor” lansate de un grup din Rusia numit Coldriver sau Callisto. ”Aceste campanii au fost trimise folosind conturi Gmail nou create către conturi non-Google, astfel încât rata de succes a acestor campanii este necunoscută”, se arată în raport. NATO nu a fost disponibilă imediat pentru a comenta raportul.

ONU: peste 1.000 de civili au murit în Ucraina

Peste 1.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului declanșat de armata rusă, anunță ONU, notează Mediafax. Șeful ONU pentru drepturile omului a declarat că există „acuzații credibile” potrivit cărora Rusia a folosit bombe cu dispersie în Ucraina de cel puțin 24 de ori. Michelle Bachelet a confirmat ulterior că biroul său a verificat 1.189 de decese în rândul civililor în Ucraina, inclusiv 98 de copii, începând cu 24 februarie. Cu toate acestea, este probabil ca adevăratul număr de morți să fie semnificativ mai mare. „Civilii îndură suferințe incomensurabile, iar criza umanitară este critică”, a precizat Michelle Bachelet. Bilanțul recent al morților din orașul asediat Mariupol a sugerat că cel puțin 2.000 de persoane au murit numai în portul sudic.

Agenția ONU pentru refugiați nu poate comunica cu angajații săi din Mariupol

Agenția ONU pentru refugiați nu poate comunica cu unii dintre angajații săi din Mariupol, afirmă șeful instituției, potrivit CNN, citat de Mediafax. Agenția ONU pentru Refugiați nu poate comunica cu unii dintre angajații săi din orașul ucrainean Mariupol, a declarat miercuri Înaltul Comisar al organizației, Filippo Grandi. „Unii au reușit să iasă. Alții sunt înăuntru și nu putem comunica cu ei în acest moment. Aceștia sunt colegii mei”, a declarat el într-un interviu acordat CNN. Grandi a cerut „angajamente ferme” că nu vor fi lupte pentru a putea opera coridoarele de evacuare, adăugând că este „foarte complex și este nevoie de aceste asigurări, altfel nu putem face acest lucru”. Înaltul comisar a declarat că „am ajutat la Harkov chiar săptămâna trecută; dar pentru a face acest lucru, avem nevoie de angajamente ferme că nu vor fi lupte și avem nevoie de puțin timp”, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.