Rubla rusească a revenit în forță, în ciuda sancțiunilor occidentale, pe fondul conflictului militar din Ucraina. Joi dimineață, moneda se tranzacționa la un curs de 75,5 ruble pentru un dolar american. La începutul lunii martie, raportul era de 140 de ruble/dolar american.

Astfel, rubla este mai puternică decât pe 22 februarie, deci cu două zile înainte de invazia comandată de Vladimir Putin.

Cum a reușit Rusia să restabilească rubla

Administrația de la Kremlin a susținut moneda națională prin creșterea ratelor dobânzilor la 20%, deci încurajarea investițiilor în rublă. De asemenea, au fost impus controale capitalurilor, deci cetățenii nu mai pot schimba rublele în alte valute.

Mai mult, Moscova a anunțat statele europene, care importă gaz din Rusia, că vor accepta ca livrările să fie achitate doar în ruble. Totul, pentru consolidarea monedei naționale. În cazul Germaniei, un stat care depinde în proporție de 80% de gazele rusești, procentaj apropiat de cel al Ungariei, Rusia a acceptat oarecum o concesie, plata în euro, dar în echivalentul rublei.

Un alt sprijin pentru Rusia a fost confirmat de China și India, care au crescut cantitatea de petrol rusesc pe care o cumpără, datorită discounturilor generoase primite din partea Moscovei. Inclusiv Ungaria beneficiază de prețuri mici la gazele rusești, în baza unui acord asumat de Vladimir Putin și Viktor Orban înainte de invazia din Ucraina.

De la începutul crizei din Ucraina, statele occidentale, în frunte cu SUA, au stabilit impunerea de sancțiuni economice Rusiei: retragerea/suspendarea activităților marilor companii din statul lui Vladimir Putin, respectiv sancționarea companiilor rusești cu puncte de lucru în America, respectiv UE. Printre țările care nu s-au aliniat trendului stabilit la Washington și Comisia Europeană s-a remarcat Franța.

În plus, în evoluția prețului rublei ar putea juca și progresele înregistrate la negocierile ruso-ucrainene, ceea ce ar putea conduce la o dezescaladare a conflictului militar, relatează b1.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.