Problema poluării este una care ne privește pe toți, de la mic la mare. Ca locuitor al planetei ai datoria să lași o lume mai bună pentru urmașii tăi, dar ia în calcul să lași și urmași mai buni pentru lume.

În acest sens trebuie făcută o educare specială a generațiilor tinere care să cuprindă în primul rând cunoștiințe și informații despre metodele de a reduce poluarea și de a proteja mediul înconjurător.

Tipuri de poluanți

Există două tipuri mari de poluanți, iar aceștia se clasifică astfel: poluanții biodegradabili, care sunt reprezentați de niște substanțe care se descompun rapid prin procese naturale, însă care devin o problemă serioasă atunci când se strâng în anumite locuri mai repede decât se pot descompune. 

Apoi sunt poluanții nedegradabili, care sunt reprezentați de substanțe care nu se descompun sau care au un proces foarte lent de descompunere. 

Problema foarte gravă este că odată contaminat solul cu aceștia este aproape imposibil să se îndepărteze poluanții din mediu. Compușii nedegradabili cum ar fi diclor-difenil-tricloretanuldioxinele, bifenilii policlorurați (BPC) și materialele radioactive pot să ajungă la nivele periculoase de acumulare și pot să urce în lanțul trofic prin intermediul animalelor. 

De exemplu, moleculele compușilor toxici pot să se depună pe suprafața plantelor acvatice fără să distrugă acele plante. Un pește mic care se hrănește cu aceste plante acumulează o cantitate mare din aceste toxine. Un pește mai mare sau alte animale carnivore care se hrănesc cu pești mici pot să acumuleze o cantitate mai mare de toxine. Acest proces se numește „bioacumulare”.

Plasticul – cel mai mare poluator

Plasticul este un material extrem de mult folosit, și pe atât de toxic și nociv pentru planeta noastră. Acesta este peste tot, pe fundul mărilor și oceanelor, pe malurile râurilor, în inima munților, în stomacul animalelor, în hrana noastră zilnică și în aerul pe care îl respirăm iar criza provocată de folosirea acestuia este unul dintre cele mai vizibile simptome ale unor sisteme vulnerabile care pun în pericol zilnic sănătatea noastră și a ecosistemelor în care trăim.

Astfel trebuie să se conștientizeze că este nevoie să se regândească relația cu mediul și obiceiurile de consum. Ca și răspuns la criza globală cele mai multe firme încearcă să se orienteze către folosirea materialelor biodegradabile, astfel încât să se reducă folosirea plasticului.

Folosirea pungilor biodegradabile

Pentru a reduce folosirea ambalajelor din plastic este necesar în primul rând să se știe care sunt alternativele în această situație. Astfel că se pot folosi produse create din plastic biodegradabil, cum ar fi bio plasticul și polimerii sintetici biodegradabili. O metodă ecologică precum pungile biodegradabile, folosită eficient, ar reduce considerabil cantitatea de plastic care ajunge acum în mediul înconjurător. 

Diferența dintre bioplastic și polimerii biodegradabili este ca primul este realizat din materiale reciclabile naturale, pe când al doilea este realizat cu ajutorul unor aditivi care duc la descompunerea acestuia în timp. 

Însă se face o confuzie între biodegradabil și compostabil. Astfel, materialele biodegradabile se vor topi, însă compușii anorganici vor rămâne în sol, în timp ce la cei compostabili produsele se vor topi transformându-se în compost. 

Adevăratul bioplastic este consumat de către anumite microorganisme în întregime și se reduce la dioxid de carbon și apă, însă, din păcate, unii polimeri nu se topesc de tot și pot lăsa resturi anorganice în pământ. 

Adevăratul bioplastic însă nu va avea problema aceasta. El este obținut dintr-o sursă de agricultură regenerabilă în întregime. Trebuie să acorzi mare atenție procesului prin care aceste pungi biodegradabile sunt produse, astfel încât acestea să respecte pământul, apa și energia folosite în acest scop. 

Ce facem cu pungile biodegradabile după folosire?

O dată folosite aceste pungi intră în categoria resturilor, pe care în mod normal le arunci. Este de preferat să le depozitezi într-un sistem de tip stație de compost realizată la tine acasă pentru a fi sigur că acestea se vor degrada complet. 

Asigură-te, de asemenea, atunci când cumperi astfel de pungi, că sunt potrivite pentru a putea fi depozitate într-un astfel de sistem de compost fără a emite anumite substanțe nocive în timpul procesului de degradare. 

Nu uita că nu este nevoie să ai grădină pentru a-ți crea propriul sistem de compost acasă. Poți să faci asta ocupând o suprafață mică din spațiul tău. 

Alege astfel să folosești produse care sunt prietenoase cu mediul înconjurător și astfel vei reduce emisiile de carbon în așa fel încât se poate stopa sau măcar încetinii procesul de încălzire globală. 

Această încălzire globală are efecte terifiante asupra întregii planete, de la creșterea nivelului mării până la cu 86 cm în plus înainte de finalul secolului, uragane și furtuni foarte puternice și în același timp zone cuprinse de secetă foarte mare, răspândirea anumitor boli cum ar fi malaria sau virusul Zika, în același timp ecosistemele vor continua să se schimbe astfel că unele specii se vor deplasa mai spre nord iar alte specii care nu se vor putea adapta vor dispărea complet.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.