Cea de-a XVIII/XIX-a ediție a premiilor Fundației Culturale a Bucovinei a adunat în stilata incintă a City Gallery din Shopping City Suceava în juriu, în premiați sau public, senatul culturii bucovinene.

Întrucât materialul filmat este autodescriptiv, aș dori numai să fac unele considerații de participant la eveniment. Reunirea la un singur eveniment a atâtor somități ale culturii bucovinene, fiecare dintre ei renumit pentru aportul adus conservării, dezvoltării și promovării acesteia, a dovedit încă o dată că nu are vârstă cultura și oamenii care fac ce fac cu pasiune, nu încetează să o facă atât timp cât trăiesc. Orice sacrificiu este îndreptățit dacă activitatea ta îți aduce recunoaștere publică și primești un Laudatum de la Mihai Iacobescu, cetățean al Bucovinei, dar vă asigur că asta înseamnă zeci de ani de străduințe, ca în cazul prov.univ.dr Vasile Păvăleanu.

Mai consider o mare recunoaștere a valorii unui om ca o întreagă adunare de somități ale vieții culturale să se ridice în picioare pentru un moment de reculegere, așa cum a fost din păcate cazul acum, pentru a cinsti memoria scriitorului Onu Cazan. Viața și activitatea acestuia, aportul adus culturii bucovinene și munca sa în cadrul Fundației sunt cu siguranță un model de urmat.

Premiile, motivațiile lor sunt cu siguranță importante prin ele însele, dar mai important mi se pare felul în care se conjugă organizatorii pentru a putea onora valoarea actului cultural. Recunoșterea meritelor acestor oameni deosebiți duce la depășirea granițelor dintre partide politice sau interese de afaceri, transcede personalul și imediatul pentru a ajunge în zona crepusculară a frumosului, în cazul nostru, al frumosului bucovinean. Vă lăsăm să urmăriți filmul evenimentelor, vă asigurăm că merită.

20.10.2013
Cristian Tonolla

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.