Marian Daragiu, subsecretar de stat în Ministerul Educației, are doar cuvinte de laudă despre modul în care este tratată comunitatea romă din comuna suceveană Păltinoasa, acesta subliniind că „un primar atât de implicat în problemele comunității, cum este Eduard Wendling, nu a mai întâlnit în țară”. Aprecierile subsecretarului de stat au apărut în urma unei vizite la Școala Gimnazială Capu Codrului, după ce un ONG a semnalat un caz de segregare școlară a elevilor romi din cătunul Țâmpoceni, fapt ce nu s-a confirmat la vizita în teren.
Trebuie subliniat că totul a pornit de la sesizarea ONG-ului „Centrul de Advocacy și Drepturile Omului” (CADO) din București, care a semnalat un presupus caz de segregare școlară, pe criteriul etnic, a 44 de elevi de etnie romă din cătunul Țâmpoceni, comuna Păltinoasa. Potrivit reprezentanților ONG-ului, copiii ar învăța într-o sală de sport la Şcoala Capu Codrului care nu ar fi încălzită corespunzător iarna și nu are acces la grupurile sanitare.
„Am avut surpriza plăcută de a vedea o comunitate de romi care beneficiază de drum modern de acces până la ultimele case, cum am văzut în puține comunități din țară, iar pentru asta îi transmit mulțumirile mele domnului primar pentru că își face treaba așa cum trebuie și nu ocolește o comunitate importantă. În ceea ce privește Școala Capu Codrului, acolo unde au fost mutați temporar cei 44 de copii din Țâmpoceni, condițiile sunt foarte bune și, chiar dacă se fac ore și în sala de sport, atât directorul unității de învățământ, cât și primarul comunei Păltinoasa m-au asigurat că și pe timp de iarnă elevii vor beneficia de confort, dovadă stând și stocul mare de lemne achiziționat deja”, a spus Marian Daragiu, subsecretar de stat în Ministerul Educației.
Acesta a adăugat că o altă surpriză plăcută a fost să vadă elevi romi frecventând și cursurile gimnaziale, lucru care se întâmplă mai rar în aceste comunități.
„Ceea ce am văzut la Țâmpoceni mi se pare un mediu incluziv, care oferă toate condițiile pentru ca acei copii să facă performanță. După o experiență de peste 25 de ani în munca cu comunitățile de romi, eu, la rândul meu, fiind cetățean român de etnie romă, îmi dau imediat seama dacă elevii romi sunt marginalizați sau sunt puși să spună ceva anume, aspecte pe care nu le-am constatat la Capu Codrului. Trebuie să spun că domnul primar este inimos, care sprijină cu adevărat comunitatea. Trebuie spus că Păltinoasa este una dintre puținele comunități din țară în care romii s-au declarat sută la sută romi, adică și-au recunoscut etnia, ceea ce denotă că autoritatea locală pune accentul pe egalitate și pe incluziune socială”, a mai spus Marian Daragiu.
De cealaltă parte, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, prof. Grigore Bocanci, a lăudat și el implicarea primarului de la Păltinoasa în comunitate, subliniind că investițiile pe care cel din urmă le face în sistemul de învățământ din localitate nu îi pot aduce decât cinste. Totodată, șeful IȘJ Suceava a mai spus că în curând va fi dat și ordinul de începere a lucrărilor la Școala Primară Țâmpoceni, iar, după cum a precizat edilul Eduard Wendling, lucrările vor fi finalizate într-un an, ceea ce înseamnă că elevii romi, care vor, vor putea opta să învețe mai aproape de casă.
„Domnul primar aproape că face benevol această activitate, întrucât dumnealui iubește ceea ce face și vrea să facă totul pentru oamenii din comunitatea lui, iar asta nu știu dacă vedem în multe localități”, a declarat inspectorul general Grigore Bocanci.
Reamintim că Școala din Țâmpoceni a fost demolată, iar elevii au fost relocați temporar la școala Capu Codrului, până când va fi gata noua școală din cătun.â
Lasa un raspuns