Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat ordonanța de plafonare și compensare a prețurilor din energie, în fapt, o completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022. Noile măsuri sunt astfel prelungite până la 1 martie 2023.

Prețuri plafonate la energie și gaze

Ordonanța menține aceleași tarife plafonate care au intrat în vigoare la 1 aprilie 2022. Acestea rămân neschimbate.

În ceea ce privește energia electrică, potrivit documentului, în perioada 1 septembrie 2022- 31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este: maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusivmaximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar de maximum 255 kWh; maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlociimaximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi privatemaximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, pentru instituțiile publice.

În ceea ce privește gazele naturale, în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este: maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici și maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

Astfel, românii pot plăti în continuare prețuri mai mici. Aproximativ 90% dintre români sunt acoperiți în totalitate de plafonul impus prin Ordonanța de Urgență, pe o perioadă extinsă acum de către guvern. Industria alimentară este acoperită, școlile, spitalele, creșele, furnizorii de servicii sociale, toți vor plăti 1 leu/kWh pentru energia electrică, preț plafonat până la 31 august 2023.

Specula descurajată. Contribuție de solidaritate

Pe lângă măsurile punctuale trebuie spus că specula continuă să fie descurajată. Potrivit Ordonanței, vânzarea succesivă a unor cantități de energie electrică sau gaze naturale de către traderi și/sau furnizori cu activități de trading, în scopul vădit de a crește prețul, se sancționează de către ANRE, cu amendă de 5% din cifra de afaceri.

Producătorii, traderii și furnizorii care fac trading vor plăti o contribuție de solidaritate care va fi folosită pentru compensarea facturilor. Astfel, în vederea plății contribuției de solidaritate, începând cu data de 1 septembrie 2022, persoanele nerezidente care desfășoară tranzactii pe piața de energie din Romania sunt obligate să calculeze, declare și plătească contribuția de solidaritate direct sau să desemneze un reprezentant pentru indeplinirea obligatiilor ce ii revin in baza prezentei ordonante de urgență.

Totodată, la Art. VI, se precizează că valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice, la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică este de 1300 lei/MWh, scrie psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.