Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are în transparenţă decizională un proiect de hotărâre care prevede alocarea printr-o schemă de ajutor de stat 34,6 milioane de lei, echivalentul a 7 milioane euro, pentru înfiinţarea stânelor montane, valoarea totală maximă eligibilă a unui proiect pentru acest tip de investiţie fiind de 300.000 lei, potrivit ziare.com.
Schema de ajutor sprijină realizarea de investiţii în înfiinţarea de stâne în zona montană în vederea prelucrării laptelui şi obţinerea produselor derivate din acesta într-un spaţiu amenajat corespunzător, adăposturi pentru animale şi pentru crescătorii de animale.
Valoarea totală maximă eligibilă a proiectului, permisă pe acest tip de investiţie, este de 300.000 lei, din care 50% reprezintă ajutor de stat şi 50% reprezintă cofinanţarea beneficiarului”, conform proiectului de hotărâre afişat pe site-ul MADR.
Dacă nu vor exista beneficiari care să depună proiecte a căror valoare totală maximă eligibilă depăşeşte valoarea totală prevăzută, atunci diferenţa se suportă integral de către beneficiar, mai indică sursa citată.
Proiectul mai prevede că „printre cheltuielile eligibile se află cele legate de construcţia stânelor montane şi cele pentru achiziţionarea terenurilor, dar numai în limita a maximum 10% din totalul costurilor eligibile aferente construcţiei stânei montane.
Totodată este vorba și despre cheltuieli generate de achiziţia sau achiziţia prin leasing de utilaje, echipamente şi mijloace de transport, în limita valorii de piaţă a activelor, specializate în funcţie de tipul investiţiei; cheltuieli generale legate în mod direct de construcţia stânelor montane şi cele pentru pentru achiziţionarea terenurilor în limita a maximum 7% din valoarea acestora, cum ar fi cheltuieli cu serviciile, respectiv elaborare studii de fezabilitate, geotehnice, topografice, de mediu, proiecte de construcţie, servicii de arhitectură, consultanţă şi autorizaţii.
Termenul final până la care se aplică schema de ajutor este 31 decembrie 2022, iar plăţile aferente Programului vor fi efectuate până la data de 29 decembrie 2023.
Potrivit sursei amintite, tipurile de produse care se obţin prin realizarea investiţiilor prevăzute în proiectul de act normativ sunt: lapte, lapte complet netratat şi laptele parţial sau integral degresat; smântână; lapte acru, lapte şi smântână covăsite, iaurt, chefir şi alte sortimente de lapte şi smântână fermentate sau acrite; zerul; produsele pe bază de componente naturale ale laptelui, nedenumite şi necuprinse în altă parte; untul şi alte grăsimi provenind din lapte, cremă din lapte tartinabilă; brânză şi caş.
Acordarea ajutorului de stat se realizează prin decontarea cheltuielilor efectuate pentru realizarea investiţiei, pe baza documentelor prezentate de beneficiar, respectiv contracte, situaţii de lucrări, facturi şi alte documente de plată. Plata cheltuielilor eligibile se face după verificarea fiecărei cereri de rambursare depuse, cu încadrarea în valoarea maximă a ajutorului aprobat prin contractul de finanţare.
Sumele necesare schemei de ajutor se asigură de la bugetul de stat prin bugetul MADR, ce va repartiza creditele bugetare cu această destinaţie către ANZM, în calitate de autoritate de implementare a Programului.
Perioada de monitorizare a investiţiei este de 2 ani de la data finalizării investiţiei.
În cazul investiţiilor colective realizate de cooperativele agricole, în perioada de monitorizare, membrii cooperativei agricole au drept de preemţiune la transferul sau la vânzarea investiţiei, mai indică proiectul de hotărâre al MADR, scrie psnews.ro.
Lasa un raspuns