Patru organizații de sănătate, care au cooperat îndeaproape, au cheltuit aproape 10 miliarde de dolari pe măsurile adoptate în întreaga lume pentru combaterea pandemiei de Covid-19, dar au ieșit din sfera de control a guvernelor și nu au reușit să își atingă obiectivele, potrivit unei investigații realizate de Politico și Welt.
Când Covid-19 a lovit, guvernele lumii erau complet nepregătite. Din America până în Europa și Asia, autoritățile și-au schimbat reacția de la minimizarea pericolului până la închiderea granițelor în încercarea eșuată de a opri răspândirea virusului care în scurt timp a cuprins întreaga planetă. În timp ce cele mai puternice națiunii se concentrau pe problemele interne, patru organizații mondiale de sănătate non-guvernamentale au început să își facă planuri pentru lupta pe viață și pe moarte împotriva unui virus care nu cunoaște nicio limită.
Ceea ce a urmat a fost o tranziție constantă și aproape inevitabilă a puterii de la guvernele depășite de situație la grupul acestor ONG-uri, după cum reiese din investigația amplă realizată de jurnaliștii Politico, în colaborare cu cei de la ziarul german Welt.
Beneficiind de expertiza necesară, contacte la cel mai înalt nivel în națiunile occidentale și relații strânse cu companiile farmaceutice, cele patru organizații și-au însușit roluri pe care în mod normal le jucau guvernele, însă, fără posibilitatea de a fi trase la răspundere.
Când națiunile încă dezbăteau seriozitatea pandemiei, grupurile au identificat posibili producători de vaccinuri și au început să investească în dezvoltarea de teste, tratamente și injecții. Grupurile s-au folosit de influența pe care o au asupra Organizației Mondiale a Sănătății pentru a se implica în crearea unui plan global de distribuție foarte ambițios pentru diseminarea instrumentelor Covid către țările care aveau nevoie cel mai mult de ele, cu toate că, într-un final, eforturile lor nu s-au ridicat la nivelul promisiunilor originale.
Cele patru organizații au lucrat împreună în trecut, trei dintre ele având chiar o istorie comună Cel mai puternic dintre grupuri este Fundația Bill & Melinda Gates, una dintre cele mai mari organizații filantropice din lume. Gavi este o organizație mondială de vaccinuri care a fost fondată cu participarea lui Gates și care se ocupă de programele de vaccinare a populației țărilor din lumea a treia.
Wellcome Trust este o fundație britanică de cercetare care beneficiază de un buget de mai multe miliarde de dolari și care a lucrat cu fundația lui Bill Gates în trecut.
Coaliția pentru Inovații în Pregătirea pentru Epidemii (CEPI) este un grup internațional de cercetare și dezvoltare fondat în 2017 cu ajutorul lui Gates și Wellcome.
Organizațiile societății civile care activează în națiunile mai sărace, inclusiv Doctori Fără Frontiere, și-au exprimat îngrijorarea față de noțiunea că grupurile dominate de Occident, care beneficiază de echipe de specialiști de elită, vor participa la procesul de luare a deciziilor vitale care urmau să afecteze populația țărilor sărace.
Aceste tensiuni s-au intensificat și mai mult atunci când Fundația Gates s-a opus eforturilor de renunțare la drepturile proprietății intelectuale, o decizie pe care criticii au interpretat-o ca pe o protejare a intereselor marilor companii farmaceutice în detrimentul oamenilor care trăiesc în națiunile mai sărace.
„Ce îl califică pe Bill Gates să dea sfaturi și să consilieze guvernul american despre unde ar trebui să își direcționeze resursele extraordinare?” a întrebat Kate Elder, consilier de top în politica vaccinurilor pentru Doctori Fără Frontiere.
Citeşte articolul integral AICI.
Lasa un raspuns