În urma acestei acţiuni, s-au aplicat 154 de sancţiuni în valoare de 25.010 lei, din care 13 pentru acordarea de prioritate pietonilor şi 63 pentru abateri pietoni. Au fost reţinute 4 certificate de înmatriculare şi 14 permise, din care 13 pentru prioritate pietoni şi unul prioritate vehicule.
Un bărbat din municipiul Suceava a condus autoturismul pe strada Calea Burdujeni din municipiul Suceava şi nu a acordat prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii prin loc marcat şi semnalizat corespunzător. S-a procedat la sancţionarea contravenţională a conducătorului auto şi la reţinerea permisului de conducere, în vederea suspendării pentru o perioadă de 30 de zile.
Poliţiştii reamintesc cetăţenilor, prin comunicatul de presă emis, că se impune respectarea unor reguli elementare de autoprotecţie, menite să prevină evenimente rutiere nefericite, având în vedere faptul că traversarea neregulamentară şi neacordarea priorităţii de trecere pentru pietoni sunt printre principalele cauze ale accidentelor rutiere cu consecinţe deosebit de grave.
Minorii trebuie să traverseze străzile sau drumurile pe marcajul pietonal prin dreptul indicatoarelor „TRECERE PENTRU PIETONI”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora. Înainte de a traversa prin aceste locuri, este necesară asigurarea atentă din ambele sensuri.
Pietonii trebuie să circule numai trotuare sau pe potecile laterale amenajate, sau acolo unde acestea nu există să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor publice, cât mai aproape de margine. Traversarea drumurilor publice se face numai prin locuri special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje şi pe culoarea verde a semaforului, după o temeinică asigurare. În cazul bicicliştilor, nesemnalizarea şi neasigurarea înainte de efectuarea schimbării direcţiei de mers, în special spre stânga şi la plecarea de pe loc, sunt abateri care constituie cauze principale ale evenimentelor rutiere care apar din culpa lor.
Pe lângă respectarea cu stricteţe a normelor rutiere, în relaţiile care intervin în traficul rutier este necesar să existe şi politeţe – mod de comportare care se caracterizează prin buna cuviinţă, respect, amabilitate, în relaţiile cu ceilalţi participanţi la trafic. Aşadar, pe lângă atenţie, îndemânare, corectitudine, traficul rutier presupune şi o atitudine binevoitoare şi respect faţă de partenerul de drum.
Lasa un raspuns