După ce la data de 06.01.2023, polițiștii Biroului Pentru Protecția Animalelor din cadrul I.P.J. Suceava au dispus măsura reținerii față de un tânăr de 21 ani pentru o perioadă de 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „folosirea de animale vii pentru dresajul altor animale sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință”, în cursul acestei zile polițișii au reținut un alt tânăr de aproape 18 ani care a ucis prin cruzimi și a rănit două exemplare canine în cursul anului precedent.
La data de 11.02.2022, polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava – Biroul Pentru Protecția Animalelor au fost sesizati prin plângere de către reprezentanta unei asociații pentru protecția animalelor despre faptul că un tânăr de 17 ani și 11 luni, domiciliat în satul Paltinu, com. Vatra Moldoviței, jud. Suceava, a ucis prin cruzimi un exemplar canin, faptă săvârșită pe raza comunei Horodniceni, județul Suceava.
Cu ocazia cercetării locului faptei, respectiv la o locuință din localitatea Horodniceni, comuna Horodniceni, județul Suceava, a fost identificat un alt câine din rasă comună, ce prezinta mai multe leziuni în zona gâtului și a pieptului, motiv pentru care organele de cercetare ale poliției judiciare din cadrul I.P.J. Suceava–Biroul Pentru Protecția Animalelor au dispus plasarea animalului în adăpost.
În cauză a fost întocmit dosar penal efectuându-se cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „uciderea animalelor, cu intenție, fără drept”, faptă prev. şi ped. de art. 25, alin. 1, lit. a din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor-republicată, raportat la art. 113 alin. 3 din Codul Penal și „rănirea sau schingiuirea animalelor”, faptă prev. și ped. de art. 25, alin. 1, lit e din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor-republicată, raportat la art. 113 alin. 3 din Codul Penal, ambele cu aplicarea art. 38, alin. 1 din Codul Penal.
Minorul a fost expertizat psihiatric, constatându-se că a săvârșit faptele cu discernământ.
În urma probatoriului administrat în cauză, s-a dispus măsura reținerii inculpatului pentru o perioadă de 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunilor de „uciderea animalelor, cu intenție, fără drept”, faptă prev. şi ped. de art. 25, alin. 1, lit. a din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor-republicată, raportat la art. 113 alin. 3 din Codul Penal și „rănirea sau schingiuirea animalelor”, faptă prev. și ped. de art. 25, alin. 1, lit e din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor-republicată, raportat la art. 113 alin. 3 din Codul Penal, ambele cu aplicarea art. 38, alin. 1 din Codul Penal, constând în aceea că la data de 09.02.2022, inculpatul din localitatea Paltinu, com. Vatra Moldoviței, jud. Suceava, a ucis prin cruzimi un exemplar canin, fapta fiind săvârșită în spatele locuinței cumnatului său, din satul și comuna Horodniceni, str. Văilor, județul Suceava.
În aceeași zi, inculpatul a rănit cu intenție un alt exemplar canin, animal care a fost identificat în data de 11.02.2022 cu ocazia efectuării cercetării locului faptei la locuința cumnatului său, animalul prezentând mai multe plăgi, fiind plasat în aceeași zi în adăpost.
Inculpatul a fost introdus în C.R.A.P. din cadrul I.P.J. Suceava.
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor urmeaza a continua cercetările față de inculpat, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecatoria Fălticeni, urmând ca după definitivarea acestora sa fie dispusă soluție procedurală corespunzătoare.
Reamintim că în conformitate cu prevederile Legii nr. 205/2006 republicată privind protecția animalelor relele tartamente sau agresiunile împotriva animalelor se pedepsesc inclusiv cu închisoarea.
Astfel, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:
- a)intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
- b)despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare;
- c)folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.
Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:
- a)folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare;
- b)folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;
- c)practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
- d)rănirea cu intenție a animalelor.
Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani:
- a)uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
- b)schingiuirea animalelor;
- c)organizarea de lupte între animale sau cu animale;
- d)zoofilia
Lasa un raspuns