Dan Tesloianu, cardiologul de la Iaşi acuzat că a montat stimulatoare cardiace scoase de la cadavre, uneori fără să fie necesar, a fost arestat pentru 30 de zile. Împreună cu alţi colegi, medicul s-ar fi crezut de neatins. Sunt cel puţin 238 de pacienţi care ar fi trecut prin mâinile reţelei sinistre. Anchetatorii au găsit în casele doctorilor teancuri de bani şi zeci de tablouri ale unor pictori faimoşi.
O pacientă de-a doctorului Tesloianu a povestit experienţa traumatizantă. A trecut prin şapte intervenţii chinuitoare. De şase ori, corpul i-a respins stimulatorul, notează observatornews.ro.
“În 2013 m-a operat. Mi-a pus un aparat, stimulator cardiac. Crăpa cusătura, ieşea afară. Nu mi-a dat niciun act, nimic (care să arare că aparatul era nou)”.
Întrebată dacă după părerea sa este unul dintre cei 238 de pacienţi care ar fi primit dispozitiv cardiac de la persoane decedate, femeia a răspuns: “Eu aşa cred. Pentru că nu îmi primea corpul, le dădea afară. De şapte ori să mă taie şi acum am aflat de ce. Mi-a făcut la antibiotice, sunt distrusă!”.
Ce spune avocatul medicului Tesloianu
Avocatul lui Dan Tesloianu, medicul acuzat că refolosea stimulatoare cardiace luate de la cadavre, arestat preventiv sâmbătă pentru 30 de zile, spune că clientul său a vrut să salveze vieți.
„Foarte multe persoane nu aveau cum să aibă acces la astfel de dispozitive. Potrivit tratatelor internaționale se pot folosi dispozitive de la persoane decedate. Se poate pune și o altă întrebare. Este legal să mori dacă nu sunt fonduri pentru astfel de dispozitive?“, a spus Marius Todeancă, avocatul medicului cardiolog.
Cum acţionau medicii
Din 2017, Dan Tesloianu şi colegii săi îşi construiseră o caracatiţă infracţională, cu ancore în aproape toată ţara, notează observatornews.ro. Ar fi fost la curent cu pacienţii care aveau montate dispozitive cardiace. Şi, când unul dintre aceştia murea, cu ajutorul medicilor legişti le extrăgeau aparatele din corp. Imediat, intrau în scenă bolnavii care aveau nevoie disperată de astfel de dispozitive. Multora, doctorii le-ar fi indus starea de rău.
Urma apoi răsplata pentru medici. Pentru aparatele luate de la cadavre, cardiologii cereu mită pacienţilor între 2000 şi 3000 de euro. Prețul cerut era ca pentru un dispozitiv nou – pe care oricum îl decontau de la Casa de Sănătate.
Un dublu profit care i-a îmbogăţit pe medici. Sâmbătă, la percheziţii, procurorii au găsit în casele lor adevărate averi. Valută din opt ţări – sute de mii de lei, euro, dolari, lire, franci, forinţi sau coroane daneze şi suedeze. Pe lângă bani, anchetatorii au mai găsit şi 36 de tablouri ale unor pictoride renume. Opere de-ale lui Tonitza, Ștefan Luchian sau Corneliu Baba. Toate au fost duse la Muzeul de Artă din Iaşi pentru a fi expertizate.
Cine este medicul Dan Tesloianu
Medicul Tesloianu profesează şi la o clinică privată din Iaşi, unde deţine 50% din acţiuni, alături de o altă colegă. E una dintre cele mai importante din judeţ, cu o cifră de afaceri de 4,8 milioane de lei în 2021. În declaraţia de avere, Tesloianu şi-a trecut două case, un apartament, dar şi o colecţie de artă în valoare de 50.000 de euro. În conturi are 90 de mii de euro, 50 de mii de dolari şi aproape 80 de mii de lei.
Pe Internet, pacienţii şi aparţinătorii nu se abţin de caracterizări
„Atât mama, cât şi tata au ajuns la el şi doar refuzul constant al tatălui meu a făcut să nu îi pună un astfel de aparat”.
„Acest nemernic a tratat o rudă de-a mea din străinătate şi i-a prescris tot felul de medicamente pentru inimă. Când s-a întors în Marea Britanie, medicii şi-au pus mâinile în cap şi i-au spus că dacă mai ai medicamentele riscă să facă infarct”.
„A ajuns tata ca pacient şi m-a şocat ca profesionist şi ca om. Este arogant şi lipsit de maniere. Nu merită să fie medic!”
Cardiologul a mai avut probleme cu justiţia: a fost acuzat în trecut de luare de mită în formă continuată. Dosarul a fost clasat de fostul șef al DNA Iași, Emilian Eva, ulterior anchetat pentru vânzarea unor tablouri obținute de la doctorul Tesloianu, scrie psnews.ro.
Lasa un raspuns