După luni de zile de negocieri și discuții, Legile Educației, care stau la baza proiectului „România Educată”, au fost prezentate ieri, pentru prima dată în varianta oficială, de către ministrul Educației, Ligia Deca. Mare parte din noutăți sunt legate de modul în care este organizat învățământul preuniversitar, deși au fost menționate și unele aspecte privind învățământul universitar.

Principalele noutăți pentru elevii din preuniversitar

Evaluarea Națională rămâne în formula de acum, cu probe scrise la limba română și matematică. Se introduce ideea de concurs la profilurile liceelor care au concurență dovedită, dacă acestea doresc. Pentru 60% din locurile de la profilurile vizate se poate da concurs. Restul de 40% din locuri rămân pentru repartizare computerizată.

Bacalaureatul va plia pentru fiecare profil. Vor exista două probe de competențe lingvistice la limbă străină, pentru a crește potențialul de angajare. Probele pentru limbile străine, proba de competențe digitale și proba „complementară” se pot susține pe parcursul anului școlar. Elevii de la real vor da examen la alegere la istorie, logică, filosofie, psihologie. Elevii de la uman, examen la matematică sau științele naturii – notarea se va face pe sistem admis/respins. În sesiunile de vară-toamnă elevii vor avea mai puține probe de examen – în timpul anului școlar vor putea fi susținute mai multe probe.

Principalele noutăți pentru profesori

Există câteva noutăți și pentru profesori. În primul rând, salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. În plus, o dată la 5 ani cadrele didactice vor trebui să obțină 15 credite transferabile. Profesorii violenți vor fi plătiți de Minister doar până în momentul în care Justiția va da un verdict final. Așa cum a precizat Deca: „Am introdus o prevedere prin care profesorii cercetați pentru violență împotriva elevilor să nu mai desfășoare activități didactice cu elevii, cu păstrarea drepturilor salariale, pentru că dreptul la muncă nu poate fi negat, constitutional”. Totodată, la pensionare, cadrul didactic va obține o primă în cuantum de două salarii de bază.

În ceea ce privește universitarii, principala noutate este legată de mandatele rectorilor. Acestea sunt limitate. Durata unui mandat de rector este de 5 ani.

Principalele noutăți pentru studenții din universitar

În universitar, principalele modificări sunt axate pe subiectul titlurilor de doctor, subiect care a făcut vâlvă la noi în țară. În acest sens, CNATDCU nu numai că nu se desființează, dar rămâne garantul calității și integrității tezelor de doctorat. CNATDCU poate propune, motivat, inclusiv invalidarea acestora în procesul inițial de susținere, își păstrează atribuțiile privind abilitarea conducătorilor de doctorat. Universitățile analizează în primă instanță sesizările de plagiat, tot ele sunt și cele care acordă titlul de doctor, însă, dacă sunt suspiciuni cu privire la rezoluția dată ce Comisia de Etică a Universității, CNATDCU rezolvă contestațiile.

Ligia Deca a vorbit despre transparentizarea tezelor de doctorat: „Nu se mai poate renunța unilateral la titlul de doctor. Tezele devin documente publice. Înainte de susținerea lor, există 90 de zile în care ele vor sta într-o platformă, public, în așa fel încât oricine dorește să le poată consulta și să poată sesiza eventuale abateri de la etica universitară, înainte ca teza să fie susținută în comisie”. De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni pentru conducătorii de doctorat, membrii comisiei de susținere sau alte persoane implicate în incidente dovedite de fraudare în acest proces de emitere a titlurilor de doctor, scrie psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.