Google a anunţat că va permite utilizatorilor să folosească un intrument de logare la cont prin metode mult mai sigure decât până acum.

Utilizatorii serviciilor Google se vor putea autentifica prin scanarea amprentei sau recunoaşterea facială în loc să mai folosească o parolă, după ce compania operaţionalizat suportul pentru passkeys.

Google a lansat oficial suportul pentru passkeys, iar utilizatorii îşi pot deja crea astfel de passkeys pentru a se autentifica biometric în cont, în loc să mai stea să completeze o parolă.

Passkeys reprezintă o tehnologie dezvoltată de FIDO Alliance, la care au aderat mai multe mari companii de tehnologie,şi care constă în crearea a două chei criptografice, una privată şi alta publică, scrie news.ro.

Cheia privată va fi folosită pentru autentificarea utilizatorilor în locul parolei. Metoda este mai sigură, deoarece cheia va fi stocată doar pe dispozitivul utilizatorului. Dacă un serviciu online va cădea victimă hackerilor, aceştia nu vor mai dobândi şi datele de logare ale utilizatorilor.

Cum intri în posesia passkey

Pentru a crea un passkey, utilizatorul trebuie să intre în secţiunea Security a contului Google, de preferinţă de pe telefonul mobil, pentru ca acesta să devină dispozitivul de încredere, folosit pentru autentificarea biometrică şi pentru alte dispozitive.

După un proces care implică doar câteva click-uri şi durează sub un minut, utilizatorul va putea să se logheze în contul Google prin scanarea amprentei sau recunoaşterea facială, fără să mai scrie parola.

În cazul unui iPhone, de exemplu, cheia creată va fi sincronizată prin iCloud (fără a fi salvată online) şi va putea fi folosită de pe toate dispozitivele pe care se foloseşte acelaşi cont Apple.

Autentificarea biometrică va fi disponibilă şi pentru logarea de pe alte sisteme de operare. Utilizatorul se va putea loga pe contul Google de pe un PC cu Windows folosind metoda biometrică disponibilă pe telefonul pe care a fost salvată cheia, scrie psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.