Tulburarea de spectru autist, denumită adesea și simplu autismul, reprezintă o asociere de mai multe stări patologice aflate în legătură cu dezvoltarea neuropsihică, ce au ca puncte comune dificultăți atât în comunicarea verbală și non-verbală, cât și în relaționarea cu mediul înconjurător (precum adoptarea unor gesturi repetitive).
Autismul se poate observa încă din perioada copilăriei și afectează nu doar această etapă de dezvoltare, ci și viața de adult. Diversitatea tabloului clinic și severitatea acestuia pot diferi de la o persoană la alta, însă elementele cheie pot fi ușor identificate.
Datorită impactului pe care îl are această patologie neuropsihică asupra calității vieții, tot mai multe studii încearcă să depisteze principalele sale cauze, dar și potențialii factori de risc și agravanți. Până la acest moment, nu există o legătură clară cauză-efect, însă mai multe surse au fost identificate ca fiind potențial declanșatoare.
Nivelul lipidelor din sânge și relația pe care o au cu autismul
Mai multe studii recent realizate de către clinici și universități de medicină din lume au analizat posibila conexiune dintre nivelul lipidelor din organism (profilul lipidic) și tulburarea de spectru autist (autism).
Pentru a putea identifica această potențială conexiune și a stabili o legătură de tip cauză-efect sau factor de risc și predispunere, s-au utilizat două grupuri diferite de participanți la studiu: copii ce nu au primit diagnosticul de autism (considerați sănătoși) și copii deja documentați cu această boală.
Astfel, s-a descoperit faptul că, în rândul copiilor cu autism, nivelul de LDL colesterol (denumit și colesterolul rău) este crescut față de al celor ce nu prezintă această afecțiune.
Ce este LDL colesterolul
Low density lipoprotein colesterol, denumit scurt și LDL colesterol, reprezintă fracțiunea majoritară a colesterolului din organism.
Denumirea sa de colesterol rău provine de la impactul negativ pe care îl exercită asupra sistemului cardiovascular. Recent, s-a descoperit faptul că acest impact negativ se poate extinde și la alte sisteme importante ale corpului, devenind astfel un potențial factor de risc în dezvoltarea autismului.
Mecanisme de producere implicate
Pornind de la incidența crescută a hipercolesterolemiei regăsită la persoanele cu autism, s-a încercat identificarea unui mecanism fiziopatologic ce ar putea explica legătura dintre cele două fenomene.
Întrucât până la acest moment nu a putut fi descoperit un singur mecanism cheie, mai multe ipoteze au fost formulate. Una dintre acestea presupune existența unor anomalii structurale și funcționale ale colesterolului cu un efect resimțit la nivel cerebral (și, implicit, la nivelul dezvoltării neuropsihice).
O altă ipoteză identificată evidențiază statusul inflamator pronunțat, cauzat de un nivel ridicat de LDL colesterol. Acest status inflamator influențează activitatea mai multor sisteme cheie ale organismului, unul dintre exemple fiind cel neurologic.
În prezent, lumea medicală continuă să caute noi mecanisme posibil implicate și să identifice care este metoda prin care efectele negative se pot atenua sau chiar opri.
Metode de tratament și prognostic
Dat fiind faptul că nu există o legătură bine stabilită între un nivel crescut de colesterol și apariția autismului, ci doar o probabilitate înaltă, nu se poate institui la acest moment o terapie specifică, țintită asupra diminuării nivelului crescut de LDL colesterol.
Totuși, modificarea stilului de viață către unul sănătos atât din punct de vedere al alimentației, cât și al efortului fizic, are un rol important în diminuarea nivelului crescut de colesterol și în prevenirea creșterii ulterioare a acestuia.
În concluzie, există o legătură sugestivă între un nivel crescut al LDL colesterolului și dezvoltarea unei tulburări de spectru autist. Cu toate că studiile se află încă la început și este nevoie de cercetare suplimentară pentru a stabili cu exactitate mecanismele fiziopatologice implicate, această conexiune reprezintă un pas înainte către scăderea incidenței autismului.
Sursa foto: Shutterstock
Lasa un raspuns