Când vine vorba despre filme, este important să nu uităm de producțiile clasice care au conturat industria cinematografică de acum. Există extrem de multe genuri care nici măcar nu ar fi existat dacă nu s-ar fi întâmplat ceva mai îndrăzneț în urmă cu zeci de ani, dacă cineva nu ar fi venit cu o idee mai atipică, efectele speciale de-acum nu ar fi atât de revoluționare, dacă nu s-ar fi implementat acum câteva decenii artificii dintre cele mai simple. Și povestea poate continua, pentru că studiourile au urmărit și au înțeles ce contează pentru publicul tot mai curios, care a știut ce își dorește.

Dar, așa cum spuneam, filmele clasice, care s-au lansat de la nașterea cinematografiei și până în 1969 au reușit să ofere câteva opere care se disting prin ce au avut de oferit. Până și cinematografele au înțeles că astfel de titluri merită o vizionare pe marele ecran, astfel că în unele orașe se realizează ocazional seara filmelor clasice, ocazie cu care se pot viziona astfel de filme pentru prima oară sau să se opteze pentru o revizionare. La celălalt capăt, serviciile de streaming au ales să le includă în catalogul lor. Iar apropo de asta, cu toate că poate nu se înscrie pe lista de cele mai bune filme netflix 2023, clasicul The Lottery, lansat în 1969, este obligatoriul de vizionat, dacă ești pasionat de jocurile de noroc și de tot ce înseamnă gambling și gaming – explicăm mai jos de ce.

 

Despre originile filmului The Lottery

 

Filmul The Lottery (1969) regizat de Larry Yust are la bază povestirea semnată de Shirley Jackson, scrisă și publicată pentru prima oară în The New Yorker în 1948. Ecranizarea redă cât mai transparent ideea unei tradiții șocante, derulate într-o mică așezare fictivă. Este vorba mai exact despre un concept cunoscut ca “loteria”, în care personajele acelei comunități sunt urmărite cum din rândul lor se alege unul care va fi omorât prin lapidare, crezându-se că acțiunea asta de jertfă va asigura o recoltă bogată și va proteja satul de spiritele rele. 

Povestea a mai fost adaptata în multiple ocazii, inclusiv ca piesă de radio și roman grafic și este destul de revoluționară pentru data la care a fost publicată, de altfel lansare primită cu cronici negative inițial. Totul a fost aspru criticat, mai cu seama în ceea ce privește detaliile privind procesul de extragere, de pregătire și procesul de ucidere, mai cu seama că nu știi despre ce este vorba decât spre final când totul vine ca o revelație. De menționat că durata producției din 1969 este de doar 18 minute, așa că investiția de timp este una minoră, dar impactul pe termen lung este considerabil.

 

Impresii despre drama The Lottery

 

Pasionații jocurilor de noroc, de loto în principiu, ar putea fi surprinși să descopere că aici nu este vorba despre un joc de noroc, pentru că în definitiv premiul nu este unul care să atragă și nici dorit. Dar este interesant de urmărit abordarea asta, care transformă o acțiune cu conotații pozitive, într-o răstălmăcire dramatică. Filmul mai degrabă dezbate despre empatie, despre valori și despre credințe oarbe, despre societăți și conservatorism.

Filmul reușește să surprindă nu doar prin subiectul tragic, dar și prin modul cum redă teroara absolută a ce este mai întunecat în oameni, fără să fie nevoie de reprezentări grafice. Cu o atmosferă întunecată de resemnare, filmul nu servește vreo lecție, ci mai degrabă critică tacit o comunitate care nu judecă rațional, lucru la care contribuie mai ales muzica destul de apăsătoare. Altfel, totul este cu atât mai surprinzător când vezi personaje care nu par deloc fără discernământ, dar care se lasă ghidate de o tradiție barbară.

Cu siguranță că și interpretările celor din rolurile principale, printre care se remarcă Olive Dunbar, William ‘Billy’ Benedict și William Fawcett nu sunt deloc ușoare și cu toții reușesc să te facă părtaș la o lume altfel, unde deși nu știi nimic despre niciunul dintre cei înfățișați cumva ești curios să vezi de ce soarta este atât de importantă aici.

 

Curiozități despre un clasic – The Lottery

 

Lăsăm mai jos câteva informații tip trivia despre acest scurtmetraj, dar și despre scrierea care a stat la baza lui, ca să îți dai seama de ce este unul deosebit și de ce ar trebui să îl iei în considerare la vizionare, dacă ai ocazia:

  • în școlile americane, producția este difuzată în clase în timpul unor ore și reprezintă materie de studiu și analiză;
  • pe IMDb producția este clasifică cu ratingul de 7.1 în urma voturilor celor care l-au urmărit;
  • filmul a marcat debutul în actorie al actorului Ed Begley Jr., cunoscut pentru apariții în Blue Collar (1978), An Officer and a Gentleman (1982), This Is Spinal Tap (1984), Transylvania 6-5000 (1985), The Accidental Tourist (1988), Scenes from the Class Struggle in Beverly Hills (1989), She-Devil (1989), Batman Forever (1995) Pineapple Express (2009);
  • conform Encyclopaedia Britannica’s „Short Story Showcase”, filmul a fost clasat de Academic Film Archive drept „unul dintre cele mai bune două filme educative dintotdeauna”;
  • povestea lui Shirley Jackson a fost clasificată în multiple ocazii ca fiind “poate cea mai controversată povestire publicată de The New Yorker”;
  • ura împotriva poveștii a fost una instantă, foarte mulți abonați ai publicației unde apăruse anulându-și abonamentele, ba chiar au trimis diverse scrisori prin care își exprimau dezamăgirea și confuzia pentru alegere;
  • autoarea a spus că scris totul în doar două ore și că a fost inspirată de fiica ei. Însă nici măcar părinții ei nu au susținut-o după ce s-a declanșat furia;
  • Foarte mulți cititori au crezut că povestea este una bazată pe fapte reale și voiau să știe unde se ține acest ritual sau dacă ar putea merge undeva să îl urmărească

 

Concluzie

 

Nu știi cum vor reacționa unii oameni în fața unor acțiuni până nu îi pui în fața lor. Iar asta s-a putut vedea cel mai bine atunci când acest subiect a devenit cunoscut. Țesut doar din imaginația unei femei, a fost clar că lumea nu era pregătită pentru o asemenea viziune, ceea ce a îngreunat mult succesul adaptării, dar recunoașterea avea să vină mai tărziu.

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.