Dacă nu îți amintești unde se află cheile mașinii, cel mai probabil nu ai mai condus de ceva vreme. În acest caz, ar trebui să știi că, deși stă pe loc, se întâmplă lucruri cu mașina ta. Iată la ce te poți aștepta atunci când nu conduci mașina pentru mult timp.
Cum sunt afectate componentele mașinii
S-ar putea să crezi că, atunci când stă în siguranță în garaj sau pe alee, mașina nu are nevoie de întreținere, mai ales dacă nu o folosești foarte des. În condiții normale, a conduce de câteva ori pe săptămână va fi suficient pentru a preveni apariția unor probleme la mașină mai târziu.
Consumabilele fluide
Fluidele sunt esențiale pentru buna funcționare a mașini: lichidul de frână oferă puterea necesară pentru a frâna; fără lichidul de servodirecție, ar fi nevoie de condiție fizică doar pentru a roti volanul; uleiul menține lubrifiate componentele metalice și previne supraîncălzirea motorului. În plus, de calitatea uleiului depinde și buna funcționare când vorbim despre cutia de viteze. Dacă lași mașina parcată pentru o perioadă lungă de timp, trebuie să ții cont de faptul că fluidele și uleiurile se învechesc, devin vâscoase și se pot depune în anumite zone.
Așadar, dacă tocmai ți-ai achiziționat o mașină nouă, precum un Bmw M6 și te gândești să nu o utilizezi prea des pentru a nu-i face cunoștință cu gropile din oraș, îți recomandăm să te mai gândești o dată. Faptul că lași mașina să stea prea mult timp fără să o utilizezi ar putea fi una dintre modalitățile prin care scurtezi, de fapt, durata de viață a mașinii.
Bateria
Cel mai frecvent, mașinile care nu sunt conduse regulat vor rămâne fără baterie. Pe măsură ce conduci, bateria autovehiculului este capabilă să se reîncarce, acesta fiind adesea motivul pentru care poate funcționa ani de zile fără a-și epuiza energia.
Dacă un vehicul este parcat pentru o perioadă lungă de timp, cel mai probabil, bateria se va descărca. Este greu de spus de cât timp este nevoie pentru ca acest lucru să se întâmple, deoarece fiecare mașină este diferită, însă, ar putea fi vorba de până la două săptămâni, sau mai puțin dacă bateria este deja veche.
Anvelopele
Este probabil ca presiunea din anvelope să scadă mai repede decât dacă mașina ar fi fost condusă. Înainte de a pleca la drum, trebuie să te asiguri că anvelopele au presiunea corectă și nu sunt dezumflate. Cu cât mașina este ținută mai mult timp parcată, cu atât este mai probabil ca anvelopele să facă pană. Acestea apar atunci când greutatea mașinii apasă în același loc pe anvelopă, zi de zi.
Frânele
Frânele care nu sunt folosite se ruginesc și se corodează mai ușor, în special dacă ai condus în condiții de ploaie și apoi ai lăsat mașina parcată pentru câteva zile. Acest lucru nu este ceva care să te îngrijoreze, însă este important să folosești frânele cu prudență data viitoare când conduci. Ar trebui să te asiguri că pedala de frână nu se simte diferit și să încerci să frțnezi frecvent pe parcursul primilor câțiva kilometri pentru a elimina depunerile.
Cum poți preveni problemele dacă mașina ta nu este condusă
Dacă știi că mașina nu va fi condusă pentru o perioadă de timp, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că, data viitoare când o vei folosi, va fi în continuare în stare bună.
În primul rând, ar trebui să faci plinul cu combustibil. Este mai puțin probabil să se formeze apă într-un rezervor plin. În timp, prea multă apă poate cauza probleme suplimentare, inclusiv deteriorarea injectoarelor și ruginirea motorului.
Pornirea mașinii o dată pe săptămână și lăsarea motorului să funcționeze timp de 10 minute ar putea preveni descărcarea bateriei. Acesta este timpul minim recomandat, în caz contrar, este posibil ca bateria să nu se încarce suficient.
Conducerea mașinii pentru câteva minute va menține anvelopele lubrifiate, ceea ce poate preveni fisurarea acestora și va menține injectoarele în stare bună. Acolo unde este posibil, încearcă să faci un drum de 10 minute în afara localității pentru a putea conduce mai repede astfel încât motorul să se tureze mai mult.
Dacă ți s-a întâmplat totuși să lași mașina pe dreapta câteva săptămâni este recomandat să-i faci o verificare temeinică înainte de a te urca la volan. Întrucât automobilele de astăzi sunt mult mai avansate și identificarea problemelor mai complexă, vei avea nevoie de un profesionist pentru a te asigura că mașina funcționează corespunzător după ce nu a fost rulată o perioadă îndelungată.
Așadar, mașina reprezintă o investiție adesea necesară și este important să o păstrezi în stare bună de funcționare. De aceea, este important să te ocupi de întreținerea ei chiar și atunci când nu o conduci frecvent.
Sursa foto: shutterstock.com
Lasa un raspuns