Timpul trece mult prea grăbit și doar faptele concrete servesc drept mărturie că pe aici a trecut cineva care a semănat bine și a făcut ca semenii noștri să aibă o viață mai bună. Și dacă acel cineva nu este din mediul privat, ci din administrația publică este cu atât mai lăudabil. Dacă la privat lucrurile se întâmplă imediat ce ți le dorești, în administrația publică e nevoie de multe avize, multe aprobări, multe drumuri la București și, cel mai important, de o echipă care să tragă în aceeași direcție. Însă, chiar și așa, mulți primari au dovedit că pot coagula în jurul lor o echipă puternică și profesionistă care a făcut, în timp, ca imposibilul să fie doar un cuvânt derivat din posibil și nimic mai mult.

Un astfel de exemplu de performanță este și primarul comunei Voitinel, Maria Pleșca, o femeie puternică și devotată cauzei sale: aceea de a face ca localitatea sa să stea nestingheră la „masa comunelor dezvoltate” din județul Suceava și chiar din țară. Și putem spune, fără a greși, că primărița de la Voitinel a reușit.

Istoria recentă ne arată că în anul 2004 satul Voitinel, pe atunci localitate componentă a comunei Gălănești, a primitit statutul de comună, iar Maria Pleșca a fost desemnată prin ordin de prefect să o administreze, până la organizarea alegerilor, pe care ulterior le-a și câștigat. 

Și dacă în urmă cu aproape 20 de ani comuna Voitinel nu dispunea de condiții bune de trai, iar fondurile nerambursabile ce se acordau la vremea respectivă erau epuizate, trebuie să știți că o femeie, poate contestată la vremea respectivă, a reușit să supraviețuiască în lumea bărbaților și, mai mult decât atât, să dovedească tuturor că este omul potrivit în locul potrivit. Și uite așa au trecut anii, iar clădirile ce găzduiesc instituții publice importante din Voitinel arată astăzi precum cele din Occident, rețeaua de drumuri este modernizată în proporție de 90%, însă toate drumurile din localitate vor fi asfaltate până la anul, iar copiii de aici au o școală modernă și dotată la standarde europene.

„Am pus un foarte mare accent pe o infrastructură sănătoasă, indiferent de domeniu, iar cheia reușitei sunt fondurile nerambursabile, pe care le-am accesat și le accesăm constant prin diferite programe guvernamentale sau europene. Un aspect foarte important este reprezentat și de bugetul local, pe care, anual, în proporție de aproximativ 60% îl alocăm dezvoltării”, a declarat primarul comunei Voitinel, Maria Pleșca.

Cu bani de la Guvern sau de la Uniunea Europeană, dar și cu fonduri locale, rând pe rând școala, grădinițele, sala de sport, dispensarul uman, căminul cultural, apa și canalizarea și drumurile din comună au fost modernizate, reabilitate sau construite la Voitinel. Așa se face că cei aproximativ 1000 de copilași învață astăzi în unități școlare moderne, utilitățile sunt ca la oraș, iar cultura și sănătatea își au și ele un loc binemeritat între prioritățile primăriței.

Și poate ați fi tentați să credeți că în această comună nu mai este nimic de făcut, însă viziunea Mariei Pleșca și dorința ei de a lăsa ceva bun în urmă ne dovedesc că în niciun moment conducerea Primăriei Voitinel nu a încetat să lucreze la noi și noi proiecte menite să crească calitatea vieții cetățenilor.

„Avem în implementare un proiect guvernamental, prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny», care prevede modernizarea a încă 7% din rețeaua de drumuri rămasă nemodernizată, iar restul de 3% le vom moderniza cu fonduri proprii, astfel încât, la anul, toate străduțele din Voitinel să fie asfaltate sau betonate. Tot cu bani locali, extindem anual utilitățile, așa încât toți oamenii să aibă acces la apă și canalizare. În total, în prezent, avem în derulare șase proiecte și lucrăm și la altele noi pentru a le putea depune spre finanțare”, a mai spus Maria Pleșca.

Printre proiectele de viitor se numără și construirea unui centru pentru îngrijiri paleative, dar și a unui parc fotovoltaic ce va putea asigura autonomia energetică a comunei Voitinel. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.