Istoria unui neam poate fi scrisă atât cu litere așternute cu atenție în paginile unui letopiseț, asemeni celui semnat de Grigore Ureche, cât și cu realizări ce rezistă în timp și reprezintă o dovadă clară ca pe aici a trecut cineva căruia i-a păsat de sate și de comunitatea locală. La fel de importanți în definirea unei comunități sunt și oamenii ce se desprind de aici și ajung să reprezinte comuna, județul și țara cu profesionalism și dedicare. Ei bine, aflați că de la Fântâna Mare a plecat și marele actor Matei Millo, dar și col. ing. Vasile Gr. Asaftei, inventatorul armamentului modern de infanterie. Tot de aici, din frumoasa comună de lângă Fălticeni, au plecat și medici renumiți, colonei de armată, procurori, ingineri, profesori și economiști.

Dacă marele cronicar moldovean Grigore Ureche, originar din locul ce astăzi poartă numele de Fântâna Mare, a lăsat o moștenire incomensurabilă neamului românesc, aflați că meritele reînființării și modernizării acestei comune de pe Valea Șomuzului îi revin primarului ing. Vasile Mucilenița, omul care a decis să semene bine și să dezvolte în adevăratul sens al cuvântului localitatea în care s-a născut.

De peste 28 de ani în administrația publică locală, edilul de la Fântâna Mare a dovedit că pașii de furnică, perseverența și dorința de face ca pe acolo pe unde a trecut să fie mai bine, pot mișca lucrurile în sensul care trebuie, iar o comună ce ieri părea că nu are șanse de dezvoltare, astăzi este una ce stă cu capul sus la „masa comunelor dezvoltate” din județ și din țară.

Ales primar al comunei Vadu Moldovei în 1992, ing. Vasile Mucilenița nu a renunțat nicio secundă la reînființarea comunei Fântâna Mare, ideal pentru care a luptat și care s-a concretizat abia în 2003, după multe demersuri întreprinse de acesta.

„Am preluat proaspăt reînființata comună cu 1 kilometru de asfalt deteriorat de timp și ne-am reîntors într-o Primărie veche, ce avea încă mobilierul din anii 60, avea găuri în pereți și nicio condiție de funcționare”, spune astăzi inginerul Vasile Mucilenița, primarul comunei Fântâna Mare.

Astăzi, Fântâna Mare este o localitate dezvoltată și atractivă atât pentru investitori, cât și pentru cei ce vor să locuiască într-o zonă frumoasă și liniștită. În satele comunei există utilități edilitare, străzi asfaltate, iluminat public modern și, cel mai important, unități școlare bine puse la punct. De asemenea, oamenii de aici au unul dintre cele mai moderne centre medicale din județ, dotat cu aparatură performantă, în care activează 7 medici ce asigură permanența pentru întreaga zonă.

Și pentru că, în timp, primarul Vasile Mucilenița a construit un sediu nou pentru Primărie, fostul sediu a devenit dispensar uman, unde funcționează acum cabinetul medicului de familie, dar și o farmacie.
Cu toții știm că nevoile oamenilor sunt într-o permanentă schimbare, iar pentru a face față cerințelor actuale este nevoie constant de investiții în toate domeniile. Acest lucru a fost înțeles de edilul de la Fântâna Mare, dovadă fiind multele proiecte pe care le are în implementare.

După ce a accesat fonduri guvernamentale și europene pentru modernizarea și dotarea școlilor, a Căminului Cultural Cotu Băii și a construirii Căminului Cultural Fântâna Mare, a reabilitat clădirea ce găzduia Primăria și a transformat-o în dispensar uman, a construit un centru medical performant, un nou sediu de Primărie, a adus utilitățile și a asfaltat cea mai mare parte din drumurile comunale, primarul Vasile Mucilenița a continuat să facă noi și noi proiecte de dezvoltare.

Astfel, cu fonduri guvernamentale, atrase prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, în satele Cotu Băii și Fântâna Mare vor fi extinse rețelele de alimentare cu apă, pe o distanță totală de 23 de kilometri. Potrivit edilului, licitația pentru acest proiect trebuie reluată, întrucât primul constructor desemnat nu a depus garanția solicitată, acest lucru ducând la rezilierea contractului.

„Vom relua licitația și sper ca cel ce o va câștiga să îndeplinească toate condițiile solicitate, astfel încât să ne apucăm de treabă”, a subliniat ing. Vasile Mucilenița.

O dată implementată această investiție, ce se ridică la peste 6 milioane de lei fără TVA, rețeaua de apă din comună va fi completă 100%.

Tot cu bani guvernamentali, de data aceasta atrași prin Compania Națională de Investiții, 6 kilometri de drum se află într-un amplu proces de modernizare. Această investiție, ce se ridică la peste 6 milioane de lei fără TVA, prevede asfaltarea a 9 străzi din satul Fântâna Mare.

„Deja 5 dintre aceste străzi prinse în proiect au fost finalizate, în prezent lucrându-se la celelalte 4. După ce va fi implementată și această investiție, procentul de asfaltare a drumurilor din comună va fi de aproximativ 90%, restul străduțelor rămase urmând să fie modernizate prin alte investiții multianuale”, a punctat primarul de la Fântâna Mare.

De altfel, prin Agenția Fondului pentru Mediu, în localitate vor fi amplasate două stații de reîncărcare pentru mașinile electrice. Și acest proiect se află într-o etapă avansată, foarte curând urmând să aibă loc licitația pentru execuția lucrărilor.

 

Racordarea la gaz metan, o certitudine

 

Un pilon important al civilizației este reprezentat de un sistem funcțional de distribuție a gazului metan, element alternativ lemnului de foc, ce nu mai reprezintă o soluție de viitor pentru încălzirea gospodăriilor.

În acest sens, Primăria Fântâna Mare, în calitate de lider, împreună cu Primăriile Boroaia și Bogdănești, derulează un amplu proiect de aducțiune a gazului metan în toate satele componente. Chiar de curând, a fost desemnat și constructorul, iar după încheierea perioadei de contestații, va fi semnat contractul de lucrări și emisă autorizația necesară pentru demararea propriu-zisă a proiectului.

Foarte important este că această investiție, ce se ridică la 105 milioane de lei, prevede și branșarea gratuită a gospodăriilor la rețeaua de gaze naturale.

 

Fondurile europene – noi oportunități de dezvoltare

 

Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă o gură de oxigen pentru dezvoltarea localităților din județul Suceava. Astfel, 4 noi proiecte importante pentru gospodarii din comuna condusă de ing. Vasile Mucilenița sunt pe cale de a prinde contur.

Primul dintre acestea vizează dotarea tuturor unităților de învățământ cu mobilier nou, materiale didactice și echipamente digitale, investiție în valoare de 560.000 de lei fără TVA. Concret, acestea vor beneficia, printre altele, de aparatură IT, table inteligente și videoproiectoare, iar laboratorul de informatică al Școlii Gimnaziale „Ion Muceleanu” va fi dotat cu calculatoare noi. Trebuie spus că de astfel de dotări vor beneficia și cele două grădinițe din comună.

Tot la capitolul modernizare și adaptare la ce apare nou, Primăria Fântâna Mare este și beneficiara unui proiect ce prevede întocmirea documentației în format GIS, învestiție care se ridică la peste 820.000 de lei.

„Sistemul GIS poate fi definit ca fiind o colecţie organizată de hardware, software şi proceduri proiectate, date geografice şi personal calificat în scopul culegerii, gestionarii, manipulării, analizei, modelării şi afișării datelor utilizate pentru rezolvarea problemelor complexe de administrare şi planificare”, a adăugat primarul Vasile Mucilenița.

Un alt contract semnat este și cel aferent proiectului „Asigurarea de sisteme TIC în U.A.T Comuna Fântâna Mare”, a cărui valoare se ridică la peste 1,9 milioane de lei. Această investiție presupune montarea de camere de supraveghere în localitate, pubele inteligente, rețele WiFi în zonele aglomerate, dar și dotarea Primăriei cu o structură IT.

Într-o Europă axată pe protejarea mediului, proiectul „Înființarea și dotarea unui centru de colectare prin aport voluntar în Comuna Fântâna Mare, jud. Suceava” vine ca o rezolvare a reducerii gunoiului aruncat la întâmplare.

„Acest proiect contribuie semnificativ la protejarea mediului înconjurător, întrucât oamenii vor avea unde arunca toate deșeurile, indiferent de natura lor”, a spus primarul Mucilenița.

Edilul a explicat că acest centru va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate acum în sistem door-to-door, de către firmele de salubritate. Aici intră deșeurile reciclabile și biodeșeurile care nu pot fi colectate în pubelele individuale, dar și deșeurile speciale, respectiv cele voluminoase, echipamentele electrice și electronice, bateriile uzate, deșeurile periculoase și, nu în ultimul rând, deșeurile provenite din construcții și demolări.

Ing. Vasile Mucilenița a mai spus că acest centru va fi construit într-o zonă nelocuită, pe o suprafață de aproximativ 2.400 de metri pătrați, din care 1.800 de metri pătrați vor fi destinați platformei betonate, iar restul vor fi destinați spațiului verde.
Trebuie spus că investiția se ridică la 3,8 milioane de lei fără TVA, bani nerambursabili.

Și pentru că prețurile la energia electrică au crescut considerabil în ultima perioadă, ing. Vasile Mucilenița și-a propus să construiască, pe fonduri europene, un parc fotovoltaic ce va putea asigura autonomia clădirilor publice și a iluminatului stradal. Potrivit acestuia, parcul fotovoltaic va fi realizat pe o suprafața de 3500 de metri pătrați.

Bugetul local, o altă componentă importantă a dezvoltării

 

Anual, Primăria Fântâna Mare investește și din bugetul propriu. Așa se face că multe proiecte ce nu pot fi realizate cu bani nerambursabili prind contur în localitate.

Potrivit edilului, la școala din satul Cotu Băii se lucrează la un teren de sport modern, dotat cu nocturnă și împrejmuit ca la carte, și la un spațiu de joacă pentru copii. Investiția, care se ridică la 920.000 de lei, este finalizată în proporție de 80%, în prezent lucrându-se la montarea mobilierului specific spațiului de joacă și la amenajarea căii de acces și peisagisticii din jur.

Tot cu bani proprii, Primăria Fântâna Mare a modernizat iluminatul public din localitate, investiție ce se ridică la 1,1 milioane de lei.

„Proiectul este realizat în proporție de 100% și achitat în proporție de 90%”, a subliniat primarul.

Multele proiecte implementate deja, sau în curs de implementare, dar și ritmul în care satele comunei au fost modernizate, îl obligă în continuare pe edilul Vasile Mucilenița să mențină standardele ridicate și să fie la fel de implicat în dezvoltarea comunei pe care o reprezintă de aproape două decenii.

One Response

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.