Și în acest an, de Ziua Veteranilor, autoritățile locale din comuna suceveană Cornu Luncii au organizat un eveniment de suflet, închinat eroului din localitate. Astfel, sâmbătă, 11 noiembrie, în centrul localității, la Panteonul dedicat celor peste 300 de eroi ai acestor locuri, eroii și veteranii militari au fost comemorați.

La eveniment au luat parte și senatorul George Mîndruță, subprefecții Florin Sinescu și Cristian Șologon, vicepreședintele CJ Suceava, Vasile Tofan, generalul (r) Marius Crăciun, generalul (r) Ion Burlui, numeroși ofițeri de rang înalt aflați în activitate, în rezervă sau retragere, militari, elevi ai Colegiului Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, profesori ai școlilor din comuna Cornu Luncii, elevi și localnici.

 „Este o zi de sărbătoare dar și de comemorare pentru militarii participanți la misiunile din teatrele de operațiuni externe executate de Armata României. Ziua de 11 noiembrie are și semnificații istorice internaționale, ca ziua în care primul război mondial s-a încheiat, este ziua armistițiului semnat de forțele aliate cu Germania, la ora 11, în cea de-a 11 zi a celei de-a 11 luni a anului 1918. Asemenea bravilor veterani ai celui de-al doilea război mondial, veteranii militari din teatrele de operațiuni au contribuit la scrierea istoriei acestei țări, la consolidarea profilului internațional al României. Ne  aflăm  la  monumentul  eroilor  satului  Păiseni  și  monumentul  eroului poet  slt. pm  Ioan  Grosaru, care  acum   16  ani  participa  la  misiunea  «Irak  Freedom», în  cadrul  batalionului  32 «Mircea» din  Timișoara, cunoscut  ca  «scorpionii  galbeni»,  dislocat  în  baza  militară  de  la  Tallil.  Pe 21  septembrie  2007 era în misiune de patrulare într-un   blindat  în  care  se  aflau  șase  «scorpioni galbeni». Tabul a călcat pe un  dispozitiv artizanal și a luat foc. Ioan Grosaru s-ar fi putut salva pentru că  era primul lângă turelă, dar a preferat să-i ajute să iasă mai întâi pe cei cinci colegi ai săi, care aveau copii acasă. El nu a mai apucat să iasă pentru  că tabul a explodat. Cinste și onoare memoriei lui! Dumnezeu să-l odihnească în împărăția  lui!”, a transmis Gheorghe Fron.

Gheorghe Fron a subliniat faptul că este pentru prima dată când comuna Cornu Luncii are doi cetățeni de onoare soț și soție. Este vorba despre generalul de brigadă în rezervă, dr. Marius Dumitru Crăciun, doctor în științe militare și informații, fost comandant al serviciului de operații speciale al armatei române și comandant al batalionului 64 parașutiști, și soția acestuia, colonelul în rezervă, dr. Alexandrina Alice Crăciun, doctor în drept, ofițer specialist la Oficiul pentru Imigrări.

„Sunt extrem de onorat de gestul comunității din Cornu Luncii, de gestul domnului primar și de aprecierea pe care nu știu dacă o merit. Probabil sunt și alții care meritau mai multă recunoaștere din partea acestei comunități. Sunt extrem de onorat și vreau să vă mulțumesc și cu siguranță o să ne mai revedem la cât mai multe activități împreună”, a spus Marius Dumitru Crăciun.

Titlul de „Cetățean de onoare” al comunei Cornu Luncii i-a fost oferit și colonelului dr. Virgil Nicu Florescu, originar din Gura Humorului, comandantul brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara.

Virgil Nicu Florescu este doctor în securitate națională și are mastere în strategie, științe militare și informații și relații internaționale. Nu în ultimul rând, aceeași distincție a fost acordată și colonelului în rezervă Mihai Piuari, care din cauza vârstei înaintate nu a putut să fie prezent la ceremonie.

 

Tot în cadrul evenimentului, generalul de brigadă în rezervă Ion Burlui a oferit mai multe medalii de onoare. Printre cei care au primit aceste distincții s-au numărat primarul Gheorghe Fron, preotul pompier din Cornu Luncii, Puiu Florea, căpitanul Dumitru Florea, veteran din teatrele de operațiuni, colonelul Neculai Niga și preotul Vasile Ungureanu.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Cornu Luncii, împreună cu Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, cu prilejul zilei Veteranilor Militari. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.