Marți, 12 decembrie, la Căminul Cultural din comuna Mănăstirea Humorului s-a desfășurat o ședință extraordinară a Consiliului Local. În sala de ședință, în jurul orei 14:30, alături de consilierii locali au venit și circa 40 de persoane care au dorit să asiste la modul în care își desfășoară și își exercită grija față de comunitate aleșii locali. Trebuie precizat că din cei 13 consilieri locali, au fost prezenți la ședință doar 11.  Au lipsit tocmai consilierii USR, pe care fie nu i-a interesat, fie nu au vrut să își asume niciun fel de responsabilitate pentru proiectul pe care primarul l-a inițiat. Mai mult decât atât, useriștii au uitat, se pare, că cei care i-au trimis acolo și-au pus toată baza că vor face alegeri corecte în beneficiul comunității. 

Ordinea de zi a ședinței a avut două puncte, ulterior lista fiind suplimentată cu un proiect de hotărâre ce prevedea alocarea a 25.000 de lei pentru achiziționarea unor cadouri pentru copiii Școlii Gimnaziale Mănăstirea Humorului. De asemenea, proiectul prevedea și 10.000 de lei pentru realizarea iluminatului festiv. 

Acest proiect de hotărâre a reprezentat pentru membrii Consiliului Local un adevărat motiv de ceartă. Într-un mod straniu s-a desfășurat și procesul efectiv de vot, secretarul și președintele de ședință făcând lucrurile pe principiul „să fie bine ca să nu fie rău (pentru ei)”. Mai mult decât atât, unii consilieri au spus că mai bine dau banii aceștia la gunoi, în timp ce alții au propus infima sumă de 1.850 de lei pentru toți copiii din comună, bani care nu ar fi ajuns nici pentru cadourile câtorva copii.

Deși primarul Viorel Croitoru, care este principalul ordonator de credite, le-a spus tuturor că își asumă întreaga responsabilitate pentru aceste investiții, deliberativul local a continuat să abereze și să invoce fel de fel de motive, doar ca să nu facă o bucurie de Crăciun copiilor din comună. Prin urmare, rezultatul votului, înțeles doar de secretarul comunei și de președintele de ședință, a fost unul negativ.

Chiar dacă cetățenii prezenți în sală au fost vehement împotriva rezultatului, acest lucru nu a schimbat nimic.

Ținând cont de faptul că această localitate are statutul de Stațiune Turistică de Interes Local și, mai mult decât atât, dispune de sute de locuri de cazare, ce în  perioada sărbătorilor de iarnă sunt ocupate de turiști, cei 10.000 de lei ce trebuiau să fie alocați reprezintă o sumă derizorie.

Însă pe consilierii locali nu îi interesează de antreprenorii care dau bani grei la bugetul comunei și nu au vrut în niciun chip să contribuie la înfrumusețarea localități, care, culmea, este și a lor. Prin demersul lor nu numai că au devenit Grinch pentru copii și localnici, dar și pentru turiștii veniți din alte părți tocmai pentru frumusețile locului.

Mai trebuie să știți că oamenii de afaceri din localitate au donat sume de bani, tocmai pentru ca tradițiile și obiceiurile de la Mănăstirea Humorului să fie puse în valoare în două spectacole, de Crăciun și Revelion, Primăria rămânând să participe cu acea sumă de 25.000 de lei. Dar pe consilierii locali nu i-a interesat nici acest aspect, dovedind astfel că sunt depășiți și că ar fi mai bine să se pensioneze și să lase în locul lor oameni tineri, cu viziune, care își doresc BINELE comun.

Ciudat este și că aceiași consilieri, în frunte cu userișitii, s-au opus și la aprobarea altor proiecte, însă care priveau dezvoltarea comunei. Unul dintre ele, cu care au fost de acord până au înțeles că sunt șanse mari să fie implementat și apoi s-au împotrivit, se referă la construirea unui parc fotovoltaic.

Deși primarul Croitoru le-a explicat că întreaga sumă acordată de Primăria Mănăstirea Humorului cu titlu de cofinanțare ar fi putut fi recuperată în doar un an și câteva luni, consilierii au fost tot „Gică contra”.

Concret, anual, Primăria plătește 400.000 de lei pe facturile la electricitate, sumă care, după implementarea proiectului, ar fi fost 0 (zero), banii economisiți putând fi utilizați în alte capitole de dezvoltare. 

Potrivit edilului, cofinanțarea proiectului ar fi fost de puțin peste 500.000 de lei, valoarea totală a investiției ridicându-se la 1,9 milioane de lei.

Tot la capitolul „Situații Halucinante”, pot fi trecute cu brio și alte proiecte care ar fi crescut semnificativ confortul cetățenilor. Puteți afla astfel că la Mănăstirea Humorului ar fi putut exista un Centru Medical modern, dotat la starde europene, în care și-ar fi putut desfășura activitatea doi medici de familie și un stomatolog. De asemenea, aici ar fi putut funcționa și o farmacie. Totodată, în proximitatea acestuia s-ar fi construit și 18 locuri de parcare, care duminica ar fi putut fi utilizate de cetățenii care participă la slujba de la Biserică. 

Și chiar dacă pandemia ne-a demonstrat că sănătatea este cea mai importantă, consilierii de la Mănăstirea Humorului au spus un NU hotărât și acestei invistiții. 

După cum am relatat anterior, localitatea este și Stațiune Turistică de Interes Local, ceea ce înseamnă că foarte mulți turiști vin anual aici. Pentru a crea și alte atracții pentru aceștia, dar și pentru cetățenii comunei, care sunt principalii beneficiari ai investițiilor, primarul Viorel Croitoru a propus construirea unui centru de agrement, cu piscine, SPA, săli de fitness, etc. Și aici, deși investiția urma să fie realizată pe fonduri europene, consilierii s-au opus categoric. Nici piste de biciclete nu le-au trebuit și nici multe alte investiții importante, printre care și construirea unor locuințe pentru tinerii specialiști care ar fi putut contribui la bunăstarea cetățenilor și, implicit, a localității.

După toate aceste triste constatări, se impun câteva întrebări legitime: 

De ce nu iau exemplu consilierii de la Mănăstirea Humorului, în frunte cu cei de la USR, de la alte localități în care se investește în energia verde?

Se tem oare consilierii locali USR, care sunt din echipa primarului Viorel Croitoru, că edilul mai poate câștiga încă un mandat și de asta îl sabotează?

Înțeleg oare consilierii locali care se opun dezvoltării comunei că dacă nu votează proiectele benefice pentru comunitate vor rămâne în istoria neagră a comunei?

Au dat consilierii locali de la Mănăstirea Humorului explicații localnicilor și antreprenorilor din comună care plătesc bani grei la bugetul local și care trebuie să le explice turiștilor de ce localitatea lor e fadă de sărbători? Poate a venit momentul!

 

 

One Response

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.