Ioan Oros face administrație de ani buni, de când se află la cârma comunei Ostra și, în toți acești ani, viziunea sa a fost și a rămas, de fiecare dată tânără.
Edilul a știut mereu că primordiale sunt utilităţile de bază, însă, pe lângă asta, planul său a fost mereu concret și sigur, aplicat, astfel că cetățenii au decis de fiecare data că primarul merită continuitate.
Doar în ultimul mandat, edilul a implementat o multitudine de proiecte prin care comuna s-a dezvoltat armonios, iar dragul de oamenii comunei a rămas neatins de trecerea timpului.
„Din păcate, pandemia ne-a ținut doi ani pe loc. Nu putem vorbi astăzi de un mandat regulat, ci de unul atipic, provocator, dar cu toate acestea, când privim în urmă, niște proiecte concrete ne fac cu ochiul, semn că, și cu această perioadă moartă, tot am reușit să mișcăm și să schimbăm niște lucruri”, a declarat pentru SuceavaLive, primarul comunei Ostra.
Și cum nu poți vorbi despre dezvoltare a unei localități, fără modernizarea infrastructurii rutiere, nici în acest mandat primarul Oros nu a trecut peste acest domeniu, fără să intervină.
În prezent, există în execuție un proiect ce prevede modernizarea a 3,8 kilometri de drum, iar odată cu implementarea acestuia, drumurile din comuna Ostra vor fi modernizate în proporție de peste 90%.
Investiția, care se ridică la aproape 8 milioane de lei, bani atrași prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” vine, practic, ca un răspuns la nevoile oamenilor, primarul Oros dând asigurări că ce rămâne neasfaltat, după finalizarea acestui proiect, acel 10%, va fi modernizat ulterior din buget local.
Educație azi, rezultate mâine
Sistemul educațional din comuna Ostra a fost întotdeauna important pentru primarul Ioan Oros, iar proiectele din acest domeniu sunt o veritabilă mărturie.
S-a investit masiv în acest domeniu și încă se investește. În implementare, se află un proiect ce prevede dotarea cu mobilier nou și echipamente digitale la școală, investiție ce se ridică la aproximativ 550.000 de lei. De asemenea, în curând demarează lucrările la un proiect de peste 2 milioane de lei, ce prevede reabilitarea termică și anveloparea clădirii unității școlare, dar și lucrări la instalațiile electrică și termică din interior.
Un alt proiect comparabil cu cele de la oraș se referă la amenajarea unui spațiu de recreere ce va fi amenajat în vecinătatea Grădiniței cu Program Normal Ostra și va dispune atât de un parc modern, cât și de un spațiu de joacă pentru copii. Lucrările efective de la acest obiectiv vor începe curând, investiția fiind făcută prin Grupul de Acțiune Locală, adică cu fonduri europene.
„Totodată, în cea mai recentă ședință a Consiliului Local Ostra, a fost votat devizul de lucrări pentru terenul de sport ce va fi modernizat. Investiția, ce urmează a fi realizată cu banoi din buget local și presupune aplicarea gazonului sintetic și acoperirea acestuia cu un balon, ce va permite practicarea sportului și pe timp de iarnă. Vom avea, practic, un teren multi-sport: pentru fotbal, handbal, tenis de câmp și baschet”, a spus primarul de la Ostra.
La fel de important este și faptul că, la Școala Gimnazială Ostra, elevii beneficiază și de o masă sănătoasă, ca urmare a unui proiect pe care edilul a reușit să-l atragă și în localitatea sa,
Și în ceea ce privește sistemul sanitar, comuna Ostra stă mulțumitor. Dacă întreg județul se confruntă cu o criză acută a medicilor de familie, aici există atât un medic de familie, cât și unul stomatolog, activitatea lor desfășurându-se într-o clădire modernizată, reabilitată și dotată printr-un proiect guvernamental.
Utilitățile, ABC-ul civilizației
La capitolul „apă și canal”, în comuna Ostra există un sistem funcţional în proporție de 98%, urmând ca zilele următoare primarul să mai depună un proiect pentru extinderea canalizării și recalibrare stații de epurare pentru toată localitatea.
„Știm că la acest capitol se impune să vorbim și despre aducțiunea de gaz, un proiect la care nu am renunțat și la care nu voi renunța până nu va deveni realitate. Nu am fost prinși în prima etapă de finanțare, dar proiectul este complet și așteptăm o nouă oportunitate pentru a-l depune”, a explicat edilul.
Edilul Ioan Oros a vorbit și despre un ambițios proiect ce se află pe ordinea sa de zi și înseamnă realizarea unui sistem fotovoltaic pentru producerea energiei electrice, necesar pentru consumul propriu al clădirilor din domeniul public și al iluminatului public.
„Parcul fotovoltaic, ce va fi amplasat în aval de stația de epurare din Ostra, va avea o suprafață ocupată de 760 de metri pătrați și va dispune de 360 de panouri fotovoltaice și trei invertoare ce vor produce 150 KWp, valoarea totală fiind de aproape 1 milion de lei, din care 30% sunt bani asigurați de la bugetul local al comunei. Costurile anuale cu energia electrică se ridică la aproximativ 270.000 de lei, bani pe care îi vom putea utiliza în alte domenii, ulterior implementării acestui proiect. Chiar dacă investiția inițială este una mare, noi o vom putea amortiza în aproximativ un an și jumătate, iar beneficiile ulterioare vor fi multe”, a spus primarul Ioan Oros.
Birou de Evidența Populației, din octombrie, în cadrul Primăriei
Din luna octombrie a anului 2023, în cadrul Primăriei Ostra, funcționează și un birou ce se ocupă cu evidența populației și facilitează eliberarea actelor de identitate.
Primarul Oros a declarat că face demersuri și pentru rezolvarea pe plan local a înmatriculării și a pașapoartelor.
„Mulțumesc Direcţiei Judeţene de Evidență a Persoanelor Suceava, precum și Biroului de la Gura Humorului, pentru sprijinul acordat în înființarea acestui serviciu la nivel local”, a transmis edilul.
Tot în comuna Ostra va fi implementat, în scurt timp, un proiect ce prevede asigurarea de sisteme inteligente de management local, proiect ce cuprinde și modernizarea punctelor de aprindere a iluminatului public, adică lămpile se va aprinde automat.
Comuna Ostra, ce lecție frumoasă de profesionalism, perseverență și viziunea mereu tânără! Povestea continuă!
Lasa un raspuns