Duminică, 28 aprilie, la Moldovița, a avut loc Festivalul Ouălor Încondeiate, manifestare de promovare a unuia dintre cele mai răspândite şi cunoscute meșteșuguri din Bucovina, încondeierea ouălor. Evenimentul, ajuns la a 15-a ediție, s-a desfășurat în Sala de Sport de la Moldovița și a adunat laolaltă aproape 40 de meșteri din zona Moldovița, Vatra Moldoviței, Brodina și chiar din Țara Dornelor. Astfel, au fost expuse spre vânzare ouă încondeiate de diferite dimensiuni, de la cele mici de prepeliță, până la ouăle mijlocii de găină, rață, gâscă, lebădă și de struț. De asemenea, gospodinele au pregătit și bucate tradiționale specifice Paștelui, din care nu au lipsit Coșul de Paște, sărmălulețe, cozonacii, păstrăvii prăjiți cu mămăliguță sau afumați și prăjiturile.

Festivalul Ouălor Încondeiate de la Moldovița a fost moderat de Casian Balabasciuc, înginer și prozator, ce promovează huțulii din Bucovina, iar prezența a fost una extrem de numeroasă, sala fiind arhiplină. De asemenea, la Moldovița au fost și primarii de la Vatra Moldoviței, Frumosu și Brodina, deputatul Angelica Fădor și directorul Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip. 

Trebuie spus că, în aceeași zi, a fost lansată Monogrrafia comunei Moldovița, printre invitați numărându-se profesori universitari de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, de la Academia Română –  filiala Iași, dar și reprezentanți ai Muzeului Național al Bucovinei din Suceava.
De asemenea, Ancuța Corlatan, Felicia Oblesniuc și Alexandra Dan au susținut recitaluri de pricesne.

Primarul Traian Iliesi a precizat că acest eveniment de tradiție pune în valoare și promovează tradițiile și meșteșugurile huțulilor. 

„Mă bucur că sunteți prezenți în număr atât de mare ca să arătăm lumii întregi lucrurile frumoase pe care le facem noi aici în comuna noastră dar și în întreg județul. Vreau să mulțumesc doamnelor director, domnilor profesori, copiilor, tuturor care sunteți aici la Festival. Mă bucur că purtați costume populare care sunt extraordinar de frumoase unele dintre ele cele mai frumoase costume din lume. Costumul național românesc a fost promovat de Regina Maria, Dumnezeu să o odihnească. În Duminca Floriilor le urez tuturor care poartă nume de flori la mulți ani și multă sănătate. Astăzi este Duminica care prevestește Învierea Domnului iar peste o săptămână este Paștele. Vă doresc tuturor sănătate, bucurie și pace pentru că ați văzut că foarte aproape de țara noastră nu este pace și este foarte greu de trăit și trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu în fiecare zi când ne trezim că este pace”, a spus Traian Iliesi.

Deputatul PNL de Suceava, Angelica Fădor, a spus că nu a lipsit la nicio ediție a acestui eveniment de tradiție de la Moldovița.

„De fiecare dată vin cu mare drag aici la Moldovița și vreau să spun că nu am lipsit de la nicio ediție a Festivalului și îi mulțumesc din suflet prietenului meu domnul primar Traian Iliesi că pot și astăzi să împărtășesc această zi deosebită cu dumneavoastră. Această a 15-a ediție reprezintă îmbinarea tradițiilor, a bunului gust și a culturii reușind astfel să fie încă o ediție de succes. De fiecare dată aici la Moldovița tradițiile se îmbină și se păstrează din generație în generație iar dumneavoastră doamnele și domnișoarele care sunteți azi prezente cu multă dragoste, cu atenție, cu grijă și migală duceți acest obicei frumos al încondeierii oălor mai departe. Datorită acestui obicei comuna Moldovița a devenit cunoscută  atât în țară cât și în străinătate și vă felicit. Felicitări domnule primar pentru încă o ediție de  succes a acestui festival, felicitări tuturor”, a spus Angelica Fădor.

Având ca zi de desfășurare Duminica Floriilor, festivalul tinde să ocupe un loc important între manifestările tradiționale pre-pascale din Bucovina şi din ţară. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.