Joi, 23 mai, a fost inaugurat Muzeul de Istorie din Siret, instituție care include și un Memorial al Holocaustului Evreilor din Bucovina. Evenimentul s-a bucurat de o prezență numeroasă, iar printre invitați s-au numărat oameni de prestigiu din țară și din străinătate, dar și oficialități locale și județene, printre care primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu. De asemenea, printre invitații speciali prezenți la Siret s-au numărat președintele Consiliului Regional Schwaben, Martin Sailer, șeful Administrației Regionale Militare Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, vice-ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Rebecca Shah, Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat din România, Stelian Nistor, directorul diviziei de arhive al Muzeului Yad Vashem din Ierusalim, Alexander Avram, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Luca Niculescu, deputații Ioan Balan și Bogdan Gheorghiu, prefectul Alexandru Moldovan, primarul Sucevei, Ion Lungu, fostul președinte al Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, rabinii din Cernăuți și de la Iași, Menachem Mendel Glisnshtain, respectiv Yeahodua Aronovich, președintele Comunității Evreiești din Suceava, profesorul Sorin Golda, directori de muzee din țară, profesori de istorie, dar și reprezentanți ai mai multor instituții de cultură.
Rabinii prezenți la inaugurare au rostit o rugăciune de început, în memoria celor șase milioane de evrei victime ale Holocaustului.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat că prin deschiderea acestui muzeu și al memorialului, Bucovina scrie o pagină de istorie.
„Sunt emoționat și bucuros să salut atâția oaspeți dragi care au venit la deschiderea acestui muzeu de la Siret, cu Memorialul Holocaustului Evreilor din Bucovina. Un proiect de suflet, am crezut în el, am crezut și cred că aveam obligația să facem așa ceva. Bucovina scrie astăzi o pagină de istorie. Și nu se dezminte. Pentru că ce a fost și este această minunată provincie? Un loc al toleranței, al înțelepciunii, al echilibrului, al acceptării și a celorlalți. Când facem noi acest eveniment? Acum când la granițele noastre se aud bombe. Când mai mult ca oricând e nevoie de echilibru de cumpătare și pace. Facem o excursie în trecut și vedem ce s-a greșit și trebuie să ne asumăm”, a transmis președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.
Trebuie precizat că, alături de cele opt săli ce constituie expoziția permanentă (Zorii istoriei la Siret; Siretul, capitală a Moldovei; Siretul în perioada modernă; Siretul în sec. XIX. Un interior orășenesc; Personalități siretene; Holocaustul din Bucovina; Siretul în cartografia austriacă. Piese celebre descoperite în zona Siretului; Plecarea evreilor din România – o pagină uitată), muzeul cuprinde și un Memorial al Holocaustului Evreilor din Bucovina, primul de acest fel pentru o provincie istorică românească.
Memorialul a fost realizat cu generosul sprijin acordat Muzeului Național al Bucovinei de către Yad Vashem The World Holocaust Remembrance Center, the Central Database of Shoah Victims’ Names și, de asemenea, de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
Muzeul de Istorie din Siret, aflat în administrarea Muzeului Național al Bucovinei, a fost restaurat prin proiectul Creșterea calității vieții în orașul Siret prin cultură, educație permanentă și spații urbane moderne, într-un parteneriat al Consiliului Județean Suceava – ordonatorul de credite al MNB cu Primăria orașului Siret, finanțare POR, axa 13.1.
Trebuie spus că în perioada 23 – 26 mai inclusiv, accesul în muzeu este gratuit.
Lasa un raspuns