Deputatul AUR de Suceava Dorel Acatrinei îi solicită primului ministru, Marcel Ciolacu, demiterea ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, pentru haosul creat și amplificarea inechităților în domeniul pensiilor.
Parlamentarul sucevean a precizat că pensiile speciale și finanțarea partidelor parlamentare de la bugetul de stat nu au fost abrogate. Dacă s-ar întâmpla asta ar exista buget pentru introducerea pensiei minime care să fie la nivelul coșului minim de consum. Mai precis, nici un pensionar sub pragul sărăciei. Asta ar trebui să fie politică de stat.
„PSD și în 2019 dar și acum, în prag de alegeri, inventează câte o păcăleală prin care chipurile dă câte 100 lei la pensionari, probabil marcați de zisele Elenei Ceaușescu din balconul de la Comitetul Central: «Nicule, mai dă-le 100 lei»!
Mărirea pensiilor mici până la nivelul coșului minim de consum ar asigura echitate în domeniul pensiilor românilor. Nu trebuia să fie prioritară mărirea pensiei doamnei Tatoiu cu 4000 lei.
Mii de pensionari se confruntă cu decizii de recalculare a pensiilor care le afectează substanțial veniturile. În loc să aducă dreptate și echitate pentru toți, aceste decizii au generat confuzie și nemulțumire printre beneficiari. “Unul dintre pensionarii afectați, Marcela Bucoș, a constatat o discrepanță majoră între vechimea în muncă înregistrată în decizia inițială din 2011 și cea prezentată în decizia de recalculare primită recent. Această diferență de aproape 26 de ani înseamnă o scădere a pensiei cu 1.300 de lei. Alți pensionari, precum Gheorghița Ilioiu, au observat că le-au dispărut ani de vechime în urma recalculării. Aceștia se tem că pensiile lor nu vor mai fi indexate cu inflația și că vor pierde sume semnificative în viitor”.
Noua lege a pensiilor încalcă principiul contributivității și al stabilității în cazul actualilor și viitorilor pensionari care au lucrat zeci de ani în grupe de muncă. Statul roman îi consideră pe pensionarii din grupele de muncă 1 și 2 privilegiați, deși statul a încasat pentru ei contribuții suplimentare de 8-10% în raport cu angajații care au lucrat în condiții normale.
Ministrul semidoct al «muncii» îndrăznește să spună că s-a făcut echitate, cum că cei cu grupe de muncă aveau privilegii. Nimic mai fals! Aproape 800.000 de oameni sunt nedreptățiți de noua lege a pensiilor. Pensiile minerilor, siderurgiștilor și altor categorii care au lucrat în condiții deosebite și speciale nu sunt pensii speciale!
Câtă vreme nu ați eliminat pensiile speciale nu puteți să vorbiți despre echitate.
Prin deja celebrul PNRR, România s-a angajat să rezolve inechitățile cauzate de pensile speciale. Acest angajament a eșuat. Pensiile speciale nu au fost abrogate nici impozitate corespunzător.
Domnule Prim-Ministru ați pierdut lupta cu desfiintarea/impozitarea pensiilor speciale sau ați fost luat prizonier în această luptă? Magistratii si ceilalti speciali au salarii foarte mari. Pe baza contributivitatii, pe toata durata de activitate, oricum vor avea pensii foarte mari. Avand salarii foarte mari, pot contribui si la fonduri private de pensii, astfel vor avea pensii mai mari.
Singura soluție a rămas ca românii să trimită în parlament un partid/partide capabile să rezolve această inechitate. Trebuie sa ajungă să aibă majoritatea în Parlament un partid care sa pună capăt acestor inechități. AUR va introduce pensia minima la nivelul coșului minim de consum.
Față de această situație solicit demiterea ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, pentru că nu a înființat un ghișeu unic de lămurire a pensionarilor înebuniți de modul de recalculare a pensiilor și pentru amplificarea inechităților în domeniul pensiilor”, a transmis deputatul AUR de Suceava Dorel Acatrinei.
Lasa un raspuns