Peste 10 milioane de euro – atât a atras primarul Zaharie Rusu în mandatul ce tocmai se încheie luna aceasta. Acești bani „se văd cu ochiul liber” doar la o scurtă vizită în comuna Bilca, o localitate modernă, în care tradiționalul se împletește armonios cu modernismul și în care pitorescul sat bucovinean capătă influențe actuale.

Și pentru că a atras fonduri guvernamentale și europene la timp și a implementat proiectele aferente cu seriozitate, astăzi edilul de la Bilca se poate mândri cu școli moderne și dotate la standarde europene, cu rețele de apă și canalizare funcționale încă de acum 14 ani, cu drumuri modernizate în proporție de aproape 100%, cu alei pietonale, iluminat public modern, dar și cu o instituție culturală la standarde europene.

Dacă vorbim doar de ultimii patru ani, pe lângă multele proiecte mai mici, edilul Zaharie Rusu și echipa sa de la Primărie au reușit să atragă fonduri nerambursabile de ordinul milioanelor de euro, care s-au concretizat în investiții sustenabile și benefice pentru întreaga comunitate.

 

Educația, o prioritate a administrației publice locale

 

Prin GAL „Ținutul Bucovinei, unitatea administrativ teritorială a achiziționat tablete pentru toți elevii din comună, proiectul ridicându-se la 63.000 de euro. Tot cu fonduri europene, de data aceasta atrase prin Planul național de Redresare și Reziliență (PNRR), Școala Gimnazială Bilca a fost dotată cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale, printr-un proiect ce se ridică la peste 1,1 milioane de lei.

Printr-un parteneriat cu Book Land, Școala Gimnazială „George Tofan” Bilca și-a schimbat total fața, beneficiind de ample lucrări de reabilitare și modernizare, iar cu o finanțare de la bugetul local al comunei, unitatea școlară a fost extinsă cu încă șase săli de clasă, ceea ce a făcut posibil ca elevii să poată învăța într-un singur schimb.

„De anul acesta, toți elevii de la Bilca sunt și beneficiarii programului Masă sănătoasă, iar acest aspect nu poate decât să ne bucure”, a spus primarul comunei Bilca, Zaharie Rusu.

Și pentru că cei mai mici cetățeni ai comunei reprezintă în continuare o prioritate pentru administrația publică locală, lângă Școala Gimnazială din Bilca va fi construit și un centru de zi pentru copiii aflați în dificultate. Pentru acest proiect, ce se ridică la aproximativ 2 milioane de lei, a fost obținută finanțare tot prin PNRR.

„Deja am semnat contractul la ministerul de resort și a fost finalizată proiectarea, urmând ca foarte curând să organizăm și licitația pentru execuția lucrărilor. Lucrările trebuie să fie finalizate până în luna august a anului viitor, ceea ce înseamnă că, începând cu anul școlar viitor, copiii din comuna noastră vor beneficia de acest centru”, a subliniat edilul Zaharie Rusu.

La capitolul realizări poate fi trecut și proiectul de reabilitare și modernizare a Căminului Cultural Bilca, investiție finanțată prin Compania Națională de Investiții.

„De asemenea, la CNI avem depus și proiectul privind Centrul Medical. Acesta se află pe lista sinteză și urmează să fie inclus la finanțare”, a punctat primarul Rusu.

Și cum Primăria reprezintă cartea de vizită a comunei, tot în acest mandat primarul de la Bilca și echipa sa au accesat un alt proiect european ce a presupus reabilitarea energetică a sediului acesteia. Astfel, printre altele, au fost fost înlocuite instalațiile electrică și termică, au fost montate pompe de căldură, a fost izolată clădirea cu vată bazaltică și a fost schimbată toată tâmplăria. De asemenea, pentru autonomie, au fost montate și 18 panouri solare.

Tot la capitolul eficiență energetică și autonomie, Primăria Bilca a accesat un alt proiect european ce presupune construirea unui parc fotovoltaic, cu 640 de panouri solare ce va asigura energia electrică pentru iluminatul public, sistemul de apă și canalizare, dar și pentru o parte din instituțiile publice din comună. Parcul fotovoltaic va fi amplasat în zona stației de epurare a localității.

„Prin Agenția Fondului pentru Mediu avem în implementare, în diferite stadii, alte patru proiecte importante. Două dintre ele, ce însumează 2 milioane de lei, presupun modernizarea iluminatului public stradal, prin înlocuirea lămpilor vechi cu unele noi eficiente energetic. Deja au fost montate 325 de lămpi, din cele 602 achiziționate prin aceste proiecte”, a adăugat Zaharie Rusu.

Potrivit edilului, tot prin AFM, în fața Primăriei vor fi amplasate și stații de încărcare pentru mașinile electrice.

De altfel, Primăria Bilca se numără printre unitățile administrativ teritoriale eligibile pentru a accesa alți 1,9 milioane de euro prin Agenția Fondului pentru Mediu, bani ce vor fi folosiți pentru modernizarea sistemului de apă și canalizare. Primarul Zaharie Rusu a subliniat că proiectul său se situează pe locul 52.

 

98% din drumurile comunei, modernizate

 

Gospodărește a lucrat primarul Zaharie Rusu, încă de la preluarea primului mandat, în 2004. Și asta pentru că, de-a lungul timpului, a făcut ca lucrurile să se întâmple într-o ordine firească: a adus apă și canal, a modernizat străzile, a făcut alei pietonale și a modernizat și extins iluminatul public.

Astfel că, astăzi putem vorbi de condiții de oraș la Bilca.

Ultimul proiect accesat de Zaharie Rusu presupune modernizarea a 22 de tronsoane de drum ce însumează 5,8 kilometri. Această investiție, ce se ridică la peste 10 milioane de lei, bani accesați prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” , este în execuție.

„Betonăm toate drumurile care permit acest lucru și le asfaltăm pe celelalte. E drept, se crează puțin disconfort, însă le mulțumesc oamenilor că au fost înțelegători și îi rog în continuare să respecte indicațiile constructorului. Ne mai rămân de modernizat vreo două drumuri, însă lucrăm și la proiectele acestora, astfel încât toți bilcanii să aibă asfalt la poartă”, a declarat primarul comunei Bilca.

El a adăugat că a accesat și un proiect pentru construirea de piste de bicicletă în comună, însă execuția lucrărilor a fost blocată din cauza ordonanței austerității.

 

Gazul metan – un nou pas spre confort

 

Pentru că se vorbește tot mai des și mai mult despre alternative sustenabile la lemnul de foc, dar și pentru că gazul metan reprezintă un plus de confort pentru cetățeni, Primăria Bilca s-a asociat cu Primăriile Vicovu de Sus – lider, Vicovu de Jos și Mușenița, în vederea implementării unui amplu proiect de aducțiune a gazului metan. Investiția, de ordinul milioanelor de euro, este finanțată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

„Avem concesionarul și s-a făcut proiectarea. Acum urmează să semnăm contractul cu constructorul și mai apoi să începem efectiv lucrările. Este o investiție mare, ce va contribui semnificativ la creșterea calității vieții și a confortului cetățenilor”, a spus primarul Rusu, care a adăugat că: „Se vor face 888 de racorduri la gospodării, ale căror costuri, potrivit legii în vigoare, vor fi suportate de către constructor”.

Administrația publică de la Bilca este astfel un model demn de urmat, iar realizările de până acum și ritmul alert în care se fac investițiile în comună îl obligă în continuare pe primarul Zaharie Rusu să mențină standardele ridicate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.