Ziua Naţională a României a fost sărbătorită în întreaga ţară cu fast.Nici în Suceava nu au lipsit manifestări de acest gen. Garnizoana Sucevei, împreună cu structuri mobile ale diferitelor unităţi militare, au oferit un spectacol pentru miile de cetăţeni prezenţi la statuia „Bucovina înaripată”. Preoții prezenți au oficiat o slujbă pentru eroii căzuți la datorie. Pe lângă sucevenii prezenţi la eveniment, au participat atât oficialităţile oraşului, cât și cele ale județului. În Piața Tricolorului, lângă Prefectură a avut loc ceremonia militară și cea religioasă. Primul care a luat cuvântul a fost reprezentantul guvernului în teritoriu, prefectul Florin Sinescu
Florin Sinescu: „În urmă cu 94 de ani, pe 1 decembrie, în anul de graţie 1918, la Alba Iulia, prin rezoluţia citită de Vasile Goldiş, s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania şi întreg Banatul cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre cu România. Ziua de 1 decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru unitatea naţională şi marchează momentul creării României Mari, situându-se în continuarea precedentului unionist ale fraţilor din Basarabia la 27 martie şi din Bucovina la 28 noiembrie 1918”.
Un mesaj scurt a avut şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, care a reamintit despre importanţa zilei de 1 decembrie, dar şi faptul că trebuie să ne simţim români în fiecare zi.
Cătălin Nechifor: „Stimaţi invitaţi, dragi suceveni, probabil că fiecare zi a unui an poate să fie Ziua Naţională a românilor, pentru că istoria nu a început nici astăzi, nici în 1918. Istoria românilor este de când este şi timpul nostru. Cred că fiecare zi poate să fie pentru noi un motiv de sărbătoare. Dar astăzi, 1 decembrie, şi această perioadă pentru noi bucovinenii, este dublată pentru că în urmă cu câteva zile am sărbătorit şi unirea Bucovinei cu România. Este un motiv de mândrie naţională. Este ziua în care am creat într-adevăr statul român, stat pentru care fiecare dintre noi are obligaţia să militeze, pentru ca România să devină un stat puternic, să păstreze conştiinţa. La Mulţi Ani români, La Mulţi Ani România”.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a vorbit despre tradiţiile şi jertfa acestui popor, precum şi despre lupta dusă pentru realizarea unirii naţionale.
Ion Lungu: „Pe 1 decembrie sărbătorim Ziua Naţională a României. Ziua când ne uităm mai mult ca oricând în trecutul istoric al ţării noastre, către moștenirea ideologică și politică pe care o avem de la ănaintașii noștrii, cărora le datorăm România Mare. De sutte de ani poporul român își dorea să trăiască într-o singură țară: România. De aceea nu vom putea uita niciodată unirea țărilor Române la 1600, unirea Moldovei cu Țara Românească în 1859 de care s-a bucurat întregul popor sau războiul pentru cucerirea independenței la care au participat români de pretutindeni(…). Este ziua când trebuie să arătăm și noi, românii de astăzi, curajul civic pe care l-au avut înaintașii noștrii acum 94 de ani. Dumnezeu să ajute și să biunecuvânteze poporul român. La mulți ani, dragi români. La mulți ani, dragi suceveni”.
După discursul oficialităților s-a trecut la ceremonia de depunere a coroanelor de flori la monumentul ”Bucovina Înaripată”. Rând pe rând, au trecut și au depus coroane de flori reprezentanții unitaților militare, a instituțiilor publice, a partidelor politice, a școlilor și a veteranilor de război.
Ceremonia a fost organizată de comandantul garnizoanei Suceava, colonel Mugurel Anton. Detaşamentul de onoare a fost compus din drapelul de luptă, cu garda la drapel asigurată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava. Garda de onoare a fost compusă din două plutoane alcătuite din cadrele Inspectoratului Suceava şi a Detaşamentului de pompieri Suceava, lor alăturându-se şi un pluton de la Inspectoratul de Jandarmi al judeţului şi un pluton asigurat de Batalionul 17 Vânătorii de munte „Dragoş Vodă” din Vatra Dornei.
După terminarea paradei structurilor MAI şi MApN, sucevenii au putut admira o parte a tehnicii din dotare în caz de intervenţie a diferitelor arme. La începutul evenimentului, un parapantist a purtat drapelul național deasupra orașului, după care a aterizat în zona centrală.
Lasa un raspuns