A doua zi a summit-ului va începe cu o paradă aeriană de avioane militare, la care vor participa nouă ţări. Avioanele vor survola Golful Cardiff începând cu ora locală 08.30 (10.30 ora României), timp de 15 minute. Liderii au criticat, joi, Rusia pentru influenţa sa „destabilizatoare” asupra crizei din estul Ucrainei. Ulterior, în cursul unei recepţii găzduite de prinţul Charles, preşedintele american Barack Obama le-a spus gazdelor că va încuraja cetăţenii americani să viziteze Ţara Galilor, lăudând „extraordinara frumuseţe, oamenii minunaţi şi ospitalitatea grozavă” a acesteia.
Aliaţii NATO au confirmat aseară, după întâlnirea cu preşedintele Petro Poroşenco, că vor furniza Ucrainei armament letal şi non-letal de înaltă tehnologie, sisteme de comunicaţii şi sisteme de conducere a luptei.
„Fiecare stat membru NATO va contribui cu ceea ce dispune – unele state vor fi furniza armament şi sisteme de armament, altele medicamente şi contribuţie pentru ajutor medical”, a detaliat Poroşenko. Oficiali de rang înalt au declarat pentru Europa FM că Alianţa Nord Atlantică a aprobat planul de contingenţă pentru România, în urmă cu doar câteva zile şi că un anunţ în acest sens va fi făcut în cadrul acestui summit, dar documentul nu va fi făcut public.
În februarie anul trecut, Consiliul Suprem de Apărare a discutat despre elaborarea unui plan de contingenţă. Planul de contingenţă conţine acţiunile concrete pe care un stat le întreprinde în cazul de război. Baze NATO în patru state din estul Europei, Premierul Marii Britanii, David Cameron, a anunţat că noua forţă de răspuns a NATO în faţa ameninţărilor Rusiei, NATO Response Forces, va avea comandamentul central în Polonia şi alte 4 unități în patru state din estul continentului, cel mai probabil în România şi cele trei ţări baltice. Forţele NATO se vor putea mobiliza în 2-5 zile, iar Marea Britanie e dispusă să contribuie cu 3.500 de soldati, a precizat premierul britanic.
Astăzi vor mai avea loc două sesiuni care vor reuni liderii celor 28 de state membre. Miniştrii de Externe vor avea consultări cu UE, OSCE şi Consiliul Europei. Miniştrii Apărării se vor întâlni cu omologii lor din Australia, Finlanda, Georgia, Iordania şi Suedia pentru a discuta despre oportunităţile de cooperare. Summitul NATO din Ţara Galilor este cel mai ostil faţă de Rusia din ultimii 20 de ani, atât prin retorica participanţilor, cât şi prin deciziile care au fost adoptate, scrie cotidianul rus „Rossiiskaia Gazeta“. Evenimentele din Ucraina au determinat Washingtonul să reanimeze această Alianţă, care până acum se poziţiona oficial ca o entitate politică ce se străduia să nu pună în faţă componenta militară. Statele NATO şi-au redus semnificativ contribuţiile la bugetul Alianţei din anii ’90 până în prezent. Dar evenimentele din Ucraina au oferit Washingtonului oportunitatea de a-şi mobiliza partenerii, pentru a-i plasa sub arme şi a-i forţa să plătească pentru a se apăra în faţa unor ameninţări iluzorii provenind din Rusia, comentează cotidianul rus.
sursa: adevarul.ro
Lasa un raspuns