Președintele american Barack Obama a detaliat miercuri seară, 10 septembrie, o campanie împotriva amenințării pe care o reprezintă Statul Islamic, extinzându-și semnificativ strategia antiteroristă promovată în timpul președinției sale.

Obama a anunțat că, în premieră, a aprobat atacuri aeriene în Siria și mai multe astfel de acțiuni în Irak, conform presei americane.

Într-un discurs de 13 minute îndelung anticipat, președintele Obama a promis că îi va vâna pe militanții Statului Islamic oriunde s-ar afla, pentru a degrada și, în final, distruge grupul terorist care controlează arii teritoriale din Siria și Irak.

„Asta înseamnă că nu voi ezita să iau acțiuni împotriva ISIL (Islamic State of Iraq and Levant – n.r) în Siria, dar și în Irak. Este un principiu esențial al președinției mele; dacă ameninți America, nu vei găsi adăpost în care să te ascunzi”, a spus el în ajunul celei de-a 13-a comemorări a atacurilor din 11 septembrie 2001.

Anunțul lui Obama este un punct de cotitură după trei ani de război civil în Siria și aproape un an scurs de când Washingtonul a ezitat să-l atace pe Bashar al-Assad, după ce liderul de la Damasc a folosit arme chimice.

Barack Obama a cerut Congresului să autorizeze alocarea a 500 de milioane de dolari pentru antrenarea rebelilor sirieni „moderați”. Antrenamentele vor avea loc în Arabia Saudită.

„Vreau ca americanii să înțeleagă faptul că acest efort va fi diferit de războaiele din Irak și Afganistan. Nu va implica trupe americane care să lupte pe teritoriu străin”, a precizat Barack Obama. El a comparat demersul din Irak și Siria cu alte lupte la scară mică purtate de SUA. „Strategia eliminării teroriștilor care ne amenință, în timp ce susținem partenerii noștri din prima linie, este una pe care am executat-o cu succes ani de zile în Yemen și Somalia”, a arătat liderul SUA.

Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul John Boehner, spune că deși Obama a susținut „o pledoarie puternică în favoarea acțiunii, rămân multe întrebări despre modul în care președintele va acționa”. „Un discurs nu înseamnă o strategie”, a punctat republicanul.

Gruparea al-Qaeda a executat la 11 septembrie 2001 cele mai dure atacuri teroriste din istorie. În urmă cu 13 ani, aproape 3.000 de oameni au murit și 8.900 au fost răniți, după ce patru avioane deturnate au lovit obiective de maxim interes din SUA.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.