Dacă după încheierea campaniei electorale se dădea ca sigură o înscriere a lui Traian Băsescu în PMP, cu câteva zile înainte ca acesta să își finalizeze mandatul, dar și imediat după, s-a speculat că acesta nu va mai face pasul către PMP. Și declarațiile Elenei Udrea care a spus că Băsescu e prea mare pentru a se înscrie într-un partid fac ca semnele de întrebare să fie tot mai multe.
În 2015, însă, apele se vor clarifica, deoarece, Traian Băsescu pentru a continua să aibă un cuvânt greu de spus în politica românească, trebuie să reușească o lovitură la alegerile din 2016. De aceea, pentru a avea succes la locale și parlamentare, fostul președinte va trebui să înceapă încă de la începutul anului construirea unei structuri politice solide.
De preferat ar fi să continue proiectul Partidului Mișcarea Populară, însă, eșecurile pe bandă rulantă ale acestui partid atârnă greu. De aceea, am putea asista în 2015 la o renunțare a lui Traian Băsescu la partidul apărut prematur și să înceapă formarea unei noi formațiuni politice, plecând de la membrii Fundației Mișcarea Populară. Astfel, Traian Băsescu va putea să îi atragă alături de el pe toți cei care îl susțin, dar care aveau o problemă cu PMP, deoarece era văzut drept partidul Elenei Udrea.
În cazul în care Traian Băsescu va alege să meargă pe un alt drum decât cel al PMP-ului, atunci riscăm să asistăm la o moarte „prematură” a formațiunii, așa cum s-a întâmplat cu apariția sa.
O formațiune politică nouă apărută în jurul lui Traian Băsescu ar reprezenta un pericol și pentru noul PNL și vechiul PDL. Mulți dintre cei care se află în continuare în fostul PDL și care nu au trecut la PMP, au rămas pe mai departe susținători ai lui Traian Băsescu. Dacă au avut o reținere în a părăsi PDL pentru a trece la PMP, dată fiind prezența Elenei Udrea, aceștia ar putea să o facă, pentru Traian Băsescu, ceea ce ar însemna să lase partidul nou creat, „marele PNL”, și să vină lângă fostul președinte.
Însă, pentru ca o construcție politică a lui Traian Băsescu să aibă succes în contextul politic actual este necesară o delimitare de Elena Udrea și de alți membri ai PMP, care pot cauza probleme de imagine. Orice alăturare de ei va însemna o pată de imagine pentru noua formațiune a lui Traian Băsescu.
Totuși, dacă Traian Băsescu se decide să meargă mai departe cu PMP, atunci acesta are toate șansele ca la viitorul Congres al partidului să fie cerut la conducere în locul Elenei Udrea. Deja există tensiuni în PMP față de maniera Elenei Udrea de a conduce partidul, iar singurul care poate salva formațiunea este Traian Băsescu. Preluarea de către Traian Băsescu a PMP ar face ca partidul să capete o greutate mai mare pe scena politică, o voce mai puternică în dezbaterile politice.
De asemenea, PMP era limitat în a atrage noi membri sau chiar din vechii pedeliști din cauza Elenei Udrea. Cu Traian Băsescu la cârmă, PMP poate reprezenta o soluție pentru aceia din PDL care nu sunt de acord cu fuziunea cu PNL.
În orice variantă ar alege să continue pe scena politică, Traian Băsescu va urmări să se poziționeze drept liderul opoziției la actuala guvernare. În acest moment, în afară de Vasile Blaga, nu există un adevărat lider al opoziției. Traian Băsescu cu experiența pe care o are și cu stilul său de a face politică, iar acum fiind liber să se manifeste în spațiul public, poate prelua de la PNL postura de lider al opoziției, chiar dacă nu este prezent în Parlament.
Totodată, trebuie avut în vedere încă un aspect. Dacă actualul Guvern va fi demis printr-o moțiune de cenzură, Traian Băsescu va încerca să nu își lase formațiunea politică pe din-afara puterii foarte mult timp. Astfel, ne putem aștepta ca în calculele pentru un viitor Guvern să intre și PMP sau partidul pe care Băsescu îl va crea.
Astfel, în 2015 Traian Băsescu poate fi salvatorul PMP sau călăul său. În orice ipostază, Traian Băsescu va avea un cuvânt de spus pe mai departe pe scena politică din România.
Lasa un raspuns