Tandemul Mircea Geoană- Marian Vanghelie spun, deja de câte săptămâni, că plănuiesc ruperea PSD și crearea unui ”nou PSD”, care să fie o alternativă viabilă la actualul partid condus de Victor Ponta.

geoana-vanghelie1

Formațiunea pe care cei doi foști lideri PSD o pregătesc se pare că este una din soluțiile pentru a fi pus în aplicare planul PNL de a schimba actualul executiv.

Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat în cadrul interviurilor video PSnews.ro că orice parlamentar este binevenit când e vorba de un vot pentru căderea Guvernului Ponta, deci implicit și cei care se vor alătura lui Geoană și Vanghelie. Liderul liberal a lămurit și aspectul legat de funcțiile pe care Marian Vanghelie și Mircea Geoană le-ar putea solicita în schimbul susținerii unui Guvern PNL. Gorghiu a precizat tranșant că ”PNL nu va negocia votul niciunui parlamentar contra vreunei funcţii în Executiv.”

Laura Chiriac: PSD astăzi este în pragul unor scindări, a unor sciziuni, ne-ați vorbit deja despre partenerii dumneavoastră de dialog, ne-ați spus că domnul Geoană se numără printre ei, chiar credeți în capacitatea domnilor Geoană și Vanghelie, așa, ca om politic cu experiență de atât de mult timp în lumea politică, de a rupe PSD? Chiar credeți că vor atrage suficient de mulți oameni încât să fie niște parteneri de discuție serioși?

Alina Gorghiu: Nu știu ce vor realiza. Vă spun foarte sincer. Nu știu care este strategia a domnului Geoană sau a domnului Vanghelie cu privire la noua formulă politică. Am auzit declarațiile celor doi în presă. Un proiect de stânga nu știu dacă poate fi încurajat sau nu din afară, cred că cei care sunt de stânga pot încuraja un proiect. Eu, pe partea dreaptă a politicii românești nu pot decât să salut orice formulă care înseamnă o stângă curată.

Laura Chiriac: Aveţi nevoie de oameni pentru a construi majorităţi. Domnul Geoană va obţine ceva, domnul Vanghelie va fi prim-ministru? Sunt nişte întrebări pe care oamenii și le pun.

Alina Gorghiu: Sunt întrebări legitime. Ca să termin cu echipa guvernamentală vreau să vă mai spun un lucru, pentru că este o îngrijorare cu privire la acea echipă. Şi vreau să vă spun că, în mod cert, vor exista nişte criterii pentru echipa asta guvernamentală şi vom porni de la cele mai simple: specializarea omului, va trebui să ştie cu ce se ocupă şi să aibă un CV, un background profesional foarte bine pus la punct, va trebui să fie o persoană necontroversată, un om care nu are niciun fel de probleme cu legea şi cu integritatea. Şi dacă aceste lucruri, mărunte spun unii, vor fi bifate, vă spun că omul acela nu va avea niciun fel de probleme să fie competent în exerciţiul ministerial.

În privinţa majorităţii parlamentare, pentru că, evident, niciun program nu va putea să treacă oricât de performant şi oricâte proiecte de anvergură ar avea incluse, nu va putea trece fără majoritate parlamentară. Vă spun că am iniţiat discuţii cu colegi parlamentari. Se poartă discuţii de către colegii mei cu parlamentarii tocmai pentru a putea realiza care este gradul de înţelegere în majoritatea colegilor noştri, raportat la toxicitatea guvernului Ponta. Evident că nu mă aştept la un răspuns şi nu o să putem să facem calcule fără să prezentăm în Parlament programul de guvernare. Dar nimeni nu este atât de naiv încât să creadă că poţi să vii cu un program de guvernare şi să îi convingi ad-hoc pe colegi în Parlament că acel program de guvernare este bun, ci trebuie să ai tatonări anterioare.

S-a discutat cu foarte mulţi, cum s-a discutat cu domnul Geoană, spre exemplu. În schimb, mesajul pe care l-am transmis fiecăruia este că PNL nu va negocia votul niciunui parlamentar contra vreunei funcţii în Executiv.

Laura Chiriac: Cu domnul Geoană discutaţi doar pentru că este adversarul lui Victor Ponta? Sau reprezintă o valoare adăugată pentru dumneavoastră, partidul. Şi el speră la ceva din partea dumneavoastră.

Alina Gorghiu: Domnul Geoană este o persoană foarte competentă, dar asta nu înseamnă că are un statut privilegiat faţă de alţi colegi din Parlament în privinţa votului şi în privinţa negocierii pe funcţii. Nu. Repet, indiferent că se numeşte Gorghiu, se numeşte Geoană, se numeşte oricum parlamentarul respectiv, votul lui este foarte important şi este foarte bine dacă vine pentru o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta pentru că înţelege interesul românilor.

Dacă votul este condiţionat de altceva, nu va primi altceva. Vreau să transmit foarte clar acest mesaj, pentru că au fost lucruri în spaţiul public sau s-au transmis mesaje în spaţiul public, care lăsau să se înţeleagă că s-au purtat negocieri, că au loc tranzacţii, funcţii ministeriale contra voturi la moţiune. Exclus! PNL nu a făcut şi nu va face aşa ceva.

Laura Chiriac: Cine ar coagula stânga curată, astăzi, în România? Fiindcă, până la urmă, tot despre oameni vorbim.

Alina Gorghiu: E foarte greu de spus și credeți-mă că electoratul de stânga ar putea să dea un semnal, cred că se pot face tot felul de analize pentru a se vedea dacă se mai simte stânga reprezentată de vreun partid sau nu, sau de vreo personalitate sau nu. Însă, eu nu cred că PSD se va rupe din cauza cuiva din afară. Eu cred că PSD e într-un plin proces de implozie. Se va dinamita din interior. Au atât de multe probleme și exercită sau derulează exercițiul guvernamental Victor Ponta la presiunea baronilor locali, încât, mai devreme sau mai târziu, lucrul acesta, care deja prejudiciază guvernarea, lucrul acesta va însemna dinamitarea din interior al PSD. Nu vreau să speculez pe ce se va întâmpla cu viitorul PSD. Cert este că Victor Ponta a avut atât de mare grijă să-și elimine contracandidații din interiorul PSD, i-a exclus majoritatea, încât nu știu dacă se va schimba sau nu formula de conducere a acestui partid. Eu nu îmi doresc să dispară stânga din România, ca reprezentare politică. În schimb, îmi doresc să văd ceea ce nu găsesc acum în stânga din România, îmi doresc să văd un partid de stânga care să știe ce înseamnă stat de drept, democrație, care să știe să facă diferența între interes personal și interes colectiv și care să știe că, de fapt, guvernarea înseamnă a pune interesul colectiv deasupra celui individual.

Laura Chiriac: N-ar fi rău să găsim asta mai bine reprezentat și în dreapta, pentru că experiența ultimilor ani din România ne-a dovedit că lipsa de cunoaștere a statului de drept e, oarecum, transpartinică.

Alina Gorghiu: Foarte multe lucruri au fost făcute pripit, nepregătit, de multe ori cu încălcarea legii. Eu nu spun că pe dreapta sau pe stânga. S-au făcut greșeli. Eu am, în schimb, speranța că și eu și alți lideri tineri putem să învățăm din greșeli fără să stăm ancorați în ele de fiecare dată și din istorie întotdeauna se învață și cred că dacă ești atent la istorie poți să eviți aceste simozități din trecut. Și, de ce nu, sunt un optimist incurabil, îi spuneam și doamnei Nuland treaba aceasta, și văd direcția foarte bună în care merge România, văd că putem să fim un stat care să se ridice la niște standarde occidentale, văd că putem să fim și sper că putem să fim o Românie modernă și cu o clasă politică care să fie mult mai aproape de ce își dorește populație.

Laura Chiriac: O ultimă întrebare. Sigur, ați mai vorbit despre asta în ultimul timp. Ceea ce analiștii politici, jurnaliștii numesc „misterul conlucrării” pentru moment  dintre Victor Ponta și Klaus Iohannis, dumneavoastră cum l-ați defini?

Alina Gorghiu: Nu este niciun mister. E doar o problemă de obișnuință a presei din România cu comportamentul fostului președinte. În întreaga campanie electorală și înainte de campania electorală, președintele actual al României a spus un lucru, și l-a spus foarte ferm. Dacă eu voi fi Președintele României, și am avut privilegiul să ascult mesajele pentru că eram purtătorul de cuvânt al campaniei prezidențiale, nu voi ieși din spiritul și din litera Constituției. Avem un Președinte care asta face. Știu că este greu de crezut ca un președinte, care are constituțional funcția de mediator, de integrator, să facă consultări cu Guvernul, să facă consultări cu partidele parlamentare. E un lucru atât de firesc, încât înțeleg că poate speria pe ici pe colo. Nu cred că președintele va ieși din acest cadru pentru că domnia sa are acest profil care pune legea și spiritul Constituției mai presus de orice.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.