Ziaristul este de părere că actualul Președinte al României pare, în sfârșit, că începe să arate că își dorește intrarea la putere a PNL și debarcarea lui Victor Ponta din fruntea executivului. De asemenea, Cătălin Striblea consideră că prin nominalizarea lui Hellvig pentru șefia SRI, Klaus Iohannis și-a creat o situația de tip win- win. Nu în ultimul rând, prin mărturisirea că și-ar fi dat demisia dacă era într-o situație precum cea a lui Ponta, în care cumnatul său este reținut preventiv de DNA, Iohannis l-a pus în mare dificultate pe actualul premier.
”Am tot spus în ultimele săptămâni că în România se conturează un vid de putere. E prima dată când îl văd pe Președinte mai țeapăn și dispus să-și exercite mandatul. În interviul de la Digi, Klaus Iohannis a reușit să comunice mai mult decât a făcut-o în tot mandatul său. Tot în stilul său concis, voi trage câteva concluzii:
1. Numirea lui Hellvig e o surpriză pentru că nu a respectat ceea cea promis în campanie: schimbarea algoritmului de funcționare a clasei politice și a instituțiilor. Hellvig e un politician necunoscut, din anturajul său, bun susținător al USL la momentul cu pricina. Acordarea funcției unuia din anturaj, după ce Băsescu inversase trendul e un minus. Hellvig e unul dintre stâlpii actualei clase politice. Dacă nu se ridică deasupra vremurilor sale, mandatul de la SRI va fi controversat. Altminteri, în sfârșit mesaje corecte privind activitatea SRI. Era nevoie.
2. Iohannis și-a creat o situație win-win. A văzut mutându-se asupra lui presiunea în scandalul de la SRI. Ca să nu i se reproșeze că nu face nimic, a ales propunerea cea mai la îndemână. Dacă nu trece de majoritatea lui Ponta, presiunea va trece asupra premierului. Dacă trece, Iohannis are un fidel la SRI, Ponta niciunul. Bună mutare.
3. E de acord cu ridicare imunităților și înlăturarea rapidă a controlului între puteri, prin referirea la Vosganian. Face pe placul poporului pentru că așa este obișnuit. Nu gândește pe termen mai lung, unde aceste imunități ar putea fi necesare. Distruge o dezbatere care este încă incipientă prin această poziție.
4. Le-a cerut alor săi să schimbe rapid guvernul. ”Guvernul meu” a spus. E un duh la Cotroceni care îi transformă în voievozi pe toți. Știe clar că, odată numit, Hellvig va fi o sperietoare pentru mulți din PSD. Băieții știu cine va fi stăpânul stenogramelor, așa că vor fi mai ușor abordabili.
5. Pune presiune asupra lui Ponta în poveste cu cumnatul. Spune că el și-ar fi dat demisia. Nu și-ar fi dat-o. Iohannis a fost trimis în judecată pe incompatibilități și nu a avut nicio tresărire. Ponta nu e acuzat de nimic. Iohannis este la fel ca Ponta care îi cere demisia lui Băsescu. Iarăși coboară nivelul.
6. Mă surprinde inflexibilitatea în chestiunea taxelor. Ar fi primul liberal care nu militează pentru taxe mai mici. Argumentul că sunt de la PNL este slab. Nu știu ce joc face aici.
7. În chestiunea Moldova, Iohannis doar vorbește. În mandatul său, serviciile secrete românești au un eșec major acolo. Nu am reușit să impunem un guvern românesc sută la sută. Și asta nu pentru că serviciile nu știau ce au de făcut. Ci pentru că, probabil, operațiunea s-a pus greu în mișcare. Faptul că Moscova a înscris pe terenul nostru este un eșec pe care Președintele ar face bine să-l analizeze cu atenție.
8. Și noi ne-am adaptat bine cu dumneavoastră.”, explică Cătălin Striblea pe blogul personal.
Lasa un raspuns