De la 1 aprilie 2015 regimul cotelor de lapte, aplicabil producătorilor europeni se va incheia. Astfel, 60% din fermele de vaci din judeţul Suceava vor dispărea.

În judeţul cu cele mai multe capete de bovină din ţară, ridicarea cotei de lapte înseamnă pentru fermierii suceveni un dezastru.
După ce marii procesatori deja i-au anunţat pe fermieri că nu le mai cumpără laptele, sau reduc preţul astfel încât producătorul să nu îşi acopere cheltuielile, ţăranii consideră că se doreşte falimentarea producătorilor români, aducând lapte mai ieftin din afară, pentru că în celelalte state membre UE subvenţiile sunt mult mai mari decât în România.
Şeful Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Costan, recunoaşte că ridicarea cotei laptelui la nivelul Uniunii Europene poate constitui o problemă pentru fermierii suceveni.
Acesta a declarat că toţi fermierii vor fi afectaţi de liberalizarea pieţei laptelui pentru că există posibilitatea să scadă preţul.
Într-un discurs rostit înainte de încheierea regimului cotelor, comisarul UE pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: „Eliminarea regimului cotelor de lapte reprezintă atât o provocare, cât și o oportunitate pentru Uniune. Este o provocare pentru că generații întregi de agricultori din sectorul produselor lactate vor trebui să facă față unor situații complet noi și, cu siguranță, unui climat de instabilitate. Însă, în termeni de creștere și de creare de locuri de muncă, această schimbare reprezintă cu certitudine o oportunitate. Prin punerea unui accent mai puternic pe produsele cu valoare adăugată și pe ingredientele pentru alimente funcționale, sectorul produselor lactate poate deveni un factor economic determinant pentru UE. Pentru zonele mai vulnerabile, în care eliminarea regimului cotelor poate fi privită ca o amenințare, sunt prevăzute o serie de măsuri de dezvoltare rurală, conforme cu principiul subsidiarității”.

One Response

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.