Jandarmeria Română sărbătoreşte la 3 aprilie, 165 de ani de când a fost semnat actul de înfiinţare al instituţiei de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, document care prevedea faptul că Jandarmeria „este o putere înfiinţată pentru a priveghea siguranţa publică, ţinerea bunei rânduieli şi aducerea la împlinire a legilor”, executarea zilnică a unui serviciu ordinar, pe baza regulamentelor sale şi a unui serviciu extraordinar la solicitarea autorităţilor.

Vineri, 3 aprilie 2015, la sediul   a avut loc adunarea festivă a cadrelor unităţii, manifestare în cadrul căreia opt cadre militare au fost recompensate de conducerea M.A.I. şi I.G.J.R. pentru modul de îndeplinire a misiunilor şi atribuţiilor de serviciu, fiind înaintate în gradul următor înaintea expirării stagiului minim în grad, astfel:

  • doi ofiţeri de la gradul de maior la gradul de locotenent colonel – lt.col. Lungu Marian Mihai, inspector şef şi lt.col. Căldăruş Traian, ofiţer specialist ordine publică;
  • şase subofiţeri de la gradul de plutonier major la gradul de plutonier adjutant – plt. adj. Molea Marian (Detaşamentul de Intervenţie Suceava); plt. adj. Grădinaru Ionuţ (Grupa de Ordine Publică Dolhasca); plt. adj. Atănăsoaie Toader (Postul Ordine Publică Montan Vatra Dornei); plt.adj. Iureniuc Petru, plt.adj. Dascălu Virgiliu şi plt.adj. Rîznic Ovidiu (structura de comandament a inspectoratului).

După oficierea unei slujbe religioase de către preotul militar şi felicitarea cadrelor, activitatea s-a finalizat cu intonarea Imnului Naţional al României.

 

Cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, la nivelul inspectoratului au fost planificate o serie de manifestări specifice. În ziua de 1 aprilie, cu sprijinul Direcţiei pentru Sport şi Tineret a judeţului Suceava, s-a desfăşurat, ca în fiecare an, Cupa Presei la Tir în Poligonul Mihoveni, activitate la care au participat 29 de jurnalişti.

Sâmbătă, 4 aprilie a.c., începând cu ora 12.00, în zona din faţa Palatului Administrativ Suceava va avea loc Ceremonialul militar de acordare a Drapelului de luptă Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Bogdan Vodă” Suceava, activitate la care sunt invitaţi să participe cât mai mulţi suceveni.

Joi, 9 aprilie, între orele 09.00-14.00, la sediul inspectoratului, situat pe strada Traian Vuia nr. 7 bis şi la sediile detaşamentelor de jandarmi din Fălticeni, Gura Humorului, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei se va organiza „Ziua Porţilor Deschise”, manifestare care se înscrie în Programul „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.

Instituţia oamenilor de arme s-a întemeiat la 3 Aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, a aprobat hotărârea divanului obştesc, semnând Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi. Prin această lege s-a înfiinţat Regimentul de jandarmi din Moldova, organizat pe două batalioane, fiecare cu şase companii, câte una la fiecare judeţ. La isprăvnicia Iaşi şi Poliţia Capitalei (Iaşi) mai existau două companii, deci regimentul avea un număr de 14 companii, totalizând un efectiv de 1433 de jandarmi călări şi pedeştri.

În urma constituirii Regimentului de Jandarmi din Moldova, o companie cu 96 de jandarmi a fost destinată pentru serviciu în Ţinutul Suceava, formaţiunea îndeplinindu-şi atribuţiile până în luna decembrie 1918. După constituirea României Mari, la 10 decembrie 1918 a fost înfiinţată prima unitate de jandarmi în Bucovina, denumită Comandamentul Superior al Jandarmeriei, structură ce s-a transformat la 1 Mai 1919 în Batalionul de Jandarmi „Moldova”.

În anul 1929, în urma apariţiei Legii pentru organizarea Jandarmeriei rurale, se aduc modificări substanţiale în organizarea şi funcţionarea armei Jandarmeriei. În urma acestei restructurări, Jandarmeria era organizată astfel: Inspectoratul General al Jandarmeriei, ca organ central, cu sediul în Bucureşti; 11 inspectorate regionale, purtând denumirea regiunilor teritoriale respective, organizate pe legiuni, câte una la fiecare judeţ. Legiunile erau organizate pe secţii (câte una la fiecare plasă), iar secţiile pe posturi comunale.

În urma modificărilor legislative şi reorganizărilor structurale, în 1938, Inspectoratului Regional de Jandarmi Suceava avea în compunere 8 legiuni – două la Cernăuţi şi câte una în judeţele Câmpulung, Dorohoi, Hotin, Rădăuţi, Storojineţ şi Suceava, legiuni ce însumau 35 de secţii şi 298 de posturi rurale, cu un efectiv de aproximativ 1500 de jandarmi. Până în anul 1949, când Arma a fost desfiinţată abuziv de regimul comunist, pentru diferite perioade de timp, în compunerea inspectoratului au intrat şi legiunile de jandarmi din judeţele Baia şi Botoşani.

După anul 1990, la nivelul judeţului Suceava au funcţionat detaşamente de jandarmi în municipiile Suceava şi Rădăuţi, cu atribuţii pe linie de pază obiective şi ordine publică, aceste structuri fiind subordonate Brigăzii 16 Jandarmi Bacău. În contextul intrării în vigoare a legii 116/1998 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, s-a înfiinţat Comandamentul de Jandarmi Judeţean Suceava, care avea ca zonă de responsabilitate întreg judeţul Suceava, cu structuri teritoriale în localităţile: Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.

În anul 2005, în luna mai, intră în vigoare actuala lege (550/2004) de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei Române, iar Comandamentul de Jandarmi Judeţean Suceava devine Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava şi se subordonează nemijlocit Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, fiind destinat planificării, organizării, conducerii şi executării misiunilor specifice şi îndeplinirii atribuţiilor ce revin Jandarmeriei în zona de competenţă teritorială corespunzătoare judeţului Suceava ori în altă zonă a ţării decât cea de competenţă teritorială permanentă.

Jandarmeria Suceava are în compunere structura de comandament, organizată pe servicii, birouri şi compartimente şi un număr de 7 detaşamente de jandarmi (2 la Suceava şi câte unul în localităţile Gura Humorului, Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei), în structura cărora se regăsesc subunităţi de pază, protecţie şi de menţinere a ordinii publice la obiective, precum şi posturi montane şi grupe de supraveghere şi ordine publică. În afara localităţilor menţionate, în structura detaşamentelor funcţionează şi grupele de ordine publică din Liteni, Vicovu de Sus şi Dolhasca, precum şi posturile montane de jandarmi din localităţile Gura Humorului, Frasin, Arbore, Suceviţa, Broşteni, Dorna Candreni, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.

Pentru gestionarea fenomenului infracţional şi contravenţional, Jandarmeria Suceava foloseşte constant efectivele Detaşamentului Mobil Suceava, cu competenţă teritorială la nivelul întregului judeţ, şi personalul grupelor de supraveghere şi ordine publică, subunităţi care execută întreaga gamă de misiuni privind: asigurarea ordinii publice la întruniri şi manifestaţii care se desfăşoară în locuri publice şi care implică aglomerări de persoane; pe timpul vizitelor oficiale sau al altor activităţi la care participă înalţi demnitari români şi străini; intervenţia şi restabilirea ordinii publice când aceasta a fost tulburată prin orice fel de acţiuni sau forţe ce contravin legilor în vigoare;  intervenţia pentru combaterea manifestărilor de violenţă între diferite grupuri turbulente sau pentru capturarea şi neutralizarea infractorilor; executarea de misiuni în sprijinul altor instituţii ale statului, pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional cu caracter temporar; acţiuni de combatere a fenomenului infracţional în zona pieţelor, târgurilor, oboarelor, a zonelor şi locurilor cu potenţial criminogen ridicat; efectuarea unor acte procedurale, la solicitarea magistraţilor şi împreună cu aceştia.

Cele 8 posturi de jandarmi montane sunt destinate pentru menţinerea ordinii publice în staţiunile montane şi pe traseele turistice, intervenţia pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate în zona montană, axându-se în permanenţă pe accentuarea prezenţei în mijlocul populaţiei, printr-un efort continuu de adaptare a modalităţilor de a acţiona în sprijinul cetăţenilor.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava asigură măsurile de pază şi supraveghere a ordinii publice la 30 de obiective, precum şi de supraveghere şi ordine publică în 20 săli de judecată. De asemenea, inspectoratul asigură paza şi protecţia transporturilor de valori executate de instituţiile financiar-bancare, paza şi protecţia transportului corespondenţei clasificate şi a transporturilor speciale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.