Joi, 14 mai, la City Galery din incinta Shopping City Suceava, Asociaţia Eco Bucovina şi Asociaţia Biosilva au organizat o dezbatere publică la care au invitat autorităţile judeţene.

Invitaţia a fost onorată de Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, însoţit de responsabili din domeniul mediului. Dezbaterea, dacă o putem numi aşa, a fost un tir necontenit de întrebări care de care mai puţin fundamentată adresate d-lui Nechifor, cu o încrâncenare demnă de o cauză mai bună.
Cititorii care îmi fac onoarea să mă citească ştiu despre ce scriu eu în mod normal aşa că acest articol va constitui o excepţie, dar vă rog să mă credeţi că nu visam să simt nevoia să scriu un articol laudativ despre un politician, cu atât mai puţin să susţin punctul său de vedere. Am plecat de la respectiva manifestare oripilat de argumentele aduse de ecologişti în sprijinul suspendării proiectului Depozitului ecologic de deşeuri de la Pojorâta. Puţinii oameni prezenţi la dezbatere au invocat tot felul de pretexte, unele chiar ilare, de la prezervarea naturii deşi locul respectiv era o păşune pentru vacile satului şi până la mirosul degajat de respectivul depozit. Toate încercările lui Cătălin Nechifor de a demonstra raţiunile pentru care acest depozit este necesar s-au lovit de un zid de reavoinţă, activiştii societăţii civile preferând să ignore faptul că respectivul obiectiv este realizat cu bani de la Comunitatea Europeană şi toate rigorile care decurg din asta. Pentru ei chiar nu contează că România, adică noi toţi, va trebui să suporte penalităţi pentru nerespectarea proiectului prin care s-a acordat finanţarea. Important este ca locuitorii satului respectiv să continue fericiţi să-şi pască vitele şi să-şi polueze singuri aerul şi apele îngropând gunoiul unde le convine lor.
Am mers la această dezbatere convins că ecologiştii vor veni cu propuneri de limitare a impactului local adus de amplasarea depozitului lângă localitatea respectivă, dar tot ce am auzit a fost o prezentare în termeni de mediu a sloganului românesc “să moară capra vecinului”. Conform celor afirmate de reprezentanţii celor două asociaţii, orice sacrificiu trebuie făcut pentru locuitorii satului respectiv, uitând că tot teritoriul judeţului este împărţit celor 114 unităţi administrative, deci mutarea va afecta o altă comunitate. Nu este important proiectul cu care s-a obţinut finanţarea, nici credibilitatea şi aşa slabă pe care o avem pe plan european, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească terenul respectiv sunt lipsite de însemnătate în faţa unor oameni care se consideră societate civilă.
Dacă salut orice activitate constructivă a societăţii civile voi fi mereu adversarul acţiunilor distructive făcute de unii numai pentru că pot.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.