Potrivit cercetării Inscop Researchm 43,9% din respondenţi cred că primarul în funcţie va fi reales dacă va candida în 2016.
36,4% cred că nu va fi reales, iar 19,7% este procentul celor care aleg varianta nu ştiu/ nu răspund.
Practic, există un procent de 56,1% dintre posibilii alegători „ostili” actualilor primari (cifra îi include, e drept, şi pe cei dezinteresaţi de procesul electoral local din 2016).
Răspunsurile sunt concordante cu preferinţa electorală proprie a subiecţilor în această problemă: 43,5% spun că ar vota în 2016 cu primarul în funcţie dacă ar candida, 38% nu ar mai vota, 18,4% nonrăspunsuri.
Desigur, este de presupus că mulţi oameni au tendinţa de a confunda propria opinie cu cea generală, publică. 53,1% dintre români spun că ar vota pentru funcţia primar la următoarele alegeri locale o personalitate locală independentă, fără legături cu partidele actuale. 22,4% spun că nu ar vota un independent ca primar – 24,5% nu răspund.
Darie Cristea, coordonator de proiecte Inscop Reseach, a precizat pentru adevărul.ro, că această cercetare sociologică arată că există un grad mare de nemulțumire față de actuala clasă politică.
„Desigur, scenariul are un grad mare de indeterminare – nemulţumirea faţă de clasa politică are un rol semnificativ aici, pe de altă parte, a vota un independent ca alternativă la candidaţii propuşi de partidele actuale este o variantă a cărei punere în aplicare depinde „pe teren” şi de prestaţia efectivă a independentului”, a explicat Darie Cristea.
Datele arată că disponibilitatea de a vota pentru primărie o persoană independentă de sistemul actual de partide creşte o dată cu nivelul de educaţie.
De asemenea, cei cu venit mare au o tendinţă semnificativ mai mare decât cei cu venit mediu sau mic de a acorda votul unui candidat independent la primărie.
În urban există o disponibilitate mai mare de a vota un independent, lucru explicabil dacă ne gândim că arondarea către partide a candidaţilor din rural este relativ generalizată. În Banat-Crişana-Maramureş şi în Transilvania apare o tendinţă mai accentuată pentru votul acordat unui independent la locale decât în Moldova-Bucovina sau Muntenia-Oltenia-Dobrogea.
Lasa un raspuns