Sacrificarea porcului şi consumul de carne şi preparate din carne de porc, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, este un obicei tradiţional, specific poporului român, în special pentru populaţia care locuieşte la ţară sau în zonele mărginaşe ale oraşelor.

Pentru ca această tradiţie să-şi continue cursul în cadrul legal şi pentru a preveni apariţia unor situaţii neplăcute, DSVSA Suceava atenționează crescătorii de porcine, comercianţii de carne de porc şi pe consumatorii de astfel de produse, să fie atenți la modul în care sacrifică porcul.

„Având în vedere că se apropie luna decembrie, iar oamenii obișnuiesc să sacrifice porcul în gospodărie, e bine să ținem cont de anumite reguli. După legislația sanitar-veterinară, există obligativitatea asomării porcului, înainte de sacrificare. Ne referim aici la eliminarea suferinței animalului. Doctorii din județ au aparate de asomare, iar rugămintea mea este ca cetățenii să se adreseze medicilor, pentru a nu se încălca legea. Prezența medicului acolo, vine în sprijinul cetățeanului. Spunem asta, pentru că medicul ia probe din carnea respectivă, iar omul poate consuma carnea în siguranță”, ne-a declarat Vasile Semeniuc, purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava.

După sacrificarea porcilor, proprietarul sau consumatorul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.