Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, miercurea trecută, proiectul de lege care permite unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria, să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat.

Potrivit prevederilor legii, o persoană care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria poate să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat, banca nemaiputându-se îndrepta către alte bunuri sau venituri. Debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri. Debitorul trebuie să transmită creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat, o notificare creditorului, în care anunţă decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale şi ale executorului judecătoresc sau avocatului, după caz, vor fi suportate de debitor. După comunicarea deciziei de către debitor, creditorul nu mai poate urmări codebitorii sau garanţii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului. Proiectul de lege prevede că la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.

Documentul va fi transmis, pentru promulgare, președintelui României, dar au apărut deja reacții vehemente din partea reprezentanților instituțiilor bancare. Asociaţia Română a Băncilor apreciază că actul normativ periclitează piaţa creditului imobiliar prin restricţionarea drastică a accesului la finanţare, având efecte şi asupra dezvoltatorilor imobiliari şi sectorului contrucţiilor. „Legea adoptată induce riscuri sistemice sectorului bancar din România, având impact asupra stabilităţii financiare a acestuia, prin afectarea solvabilităţii băncilor, cu posibile consecinţe asupra deponenţilor. În plus, această lege generează impact direct asupra bugetului statului prin intermediul programului „Prima Casă”, care este garantat de FNGCIMM în proporţie de 50%”, se arată într-un comunicat al ARB.

Sucevenii cu care am discutat au păreri împărțite despre acest subiect. Suceveanul Onișor Postelnicu, economist, crede că „un important aspect al acestei legi este că pune la dispoziţia consumatorului, persoanei fizice, care de regulă este foarte slab şi nebăgat în seamă, un scut, un mijloc de a determina banca să negocieze, lucru pe care banca nu îl face în momentul de faţă, pentru că acest comportament a fost andosat de către BNR”. Un alt sucevean, Conachi Paul, spune că nu este bucuros de o asemenea măsură și continuă revoltat: „Băncile sunt toate străine. Toți sunt hoți și omoară omul de rând. Ne-au furat toată țara, toți banii din țară marii bancheri. Ce program? Prin <prima casă> o să se joace băncile cu casele și banii românilor. Nu ne mai scapă nimeni! Hoție pe față”.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.