„Am avut o întâlnire cu partea responsabilă a evenimentului, în urma căreia s-a stabilit comitetul de organizare UNICA 2016. Din acesta fac parte: subsemnatul, în calitate de președinte de onoare al festivalului, domnul Viorel Ieremia, în calitate de președinte executiv, prorectorul USV, Mihai Dimian, directorul Centrului Cultural Bucovina, Viorel Varvaroi, directorul Casei de Cultură a Studenților, Valentin Ianoș, directorul adjunct al Colegiului Național Petru Rareș, Anca Greculeac, vicepreședintele Asociației Naționale a Cinecluburilor din România, Emil Mateiaș și reprezentantul departamentului de turism din cadrul Primăriei Suceava, Cezar Olar, în calitate de membri”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care a adăugat că acest comitet de organizare funcționează de la începutul acestui an și va avea întâlniri periodice pentru a vedea în ce stadiu se află organizarea Festivalului UNICA.
Totodată, în bugetul acestui an, trebuie aprobată și suma necesară organizării evenimentului, întrucât prezentarea în fața celorlalte țări participante să fie onorabilă.
Menționăm că în luna septembrie a anului 2015, o delegație condusă de edilul municipiului Suceava, s-a deplasat în Rusia, la Sankt Petersburg, la cea de-a 77-a ediție a Festivalului Mondial de Film Amator, pentru a prelua steagul competiției. Întrucât cea de 78-a ediție este organizată la Suceava, delegația respectivă a trebuit să observe formatul de organizare al evenimentului din Rusia și să prezinte zona turistică Bucovina. După ce s-a întors din Rusia, primarul Ion Lungu a declarat că delegația suceveană a făcut o figură frumoasă la Sankt Petersburg subliniind că prin organizarea Festivalului UNICA municipiul Suceava s-a așezat pe o treaptă onorabilă din punct de vedere cultural.
UNICA a fost înfiinţată în anul 1937 şi reunește 32 de ţări membre de pe cinci continente. În fiecare an, UNICA organizează, în ţări diferite, Festivalul Mondial de Film care cuprinde congresul şi concursul destinat cineaştilor amatori, independenţi, şcolilor de film şi tinerilor regizori profesionişti cu vârste sub 30 de ani. La această manifestare participă, de regulă, 200-300 de delegaţi din ţările membre. Asociaţia Naţională a Cinecluburilor din România este membră UNICA din 2011. În anul 2013, la Congresul de la Fieberbrunn (Austria), organizatorii au stabilit ca ediția din 2016 să aibă loc pentru prima data în România. Astfel, cea de a 78-a ediție a Festivalui Mondial de Film UNICA este programată la Suceava.
Lasa un raspuns