Cu siguranță nu există părinte care să nu își dorească un viitor strălucit pentru copilul său, care să nu-i fi recomandat copilului o carieră „de viitor”.

Dacă acum câțiva ani acest „viitor” cuprindea încă medicii, inginerii sau avocații, joburile prezente se axează parcă din ce în ce mai mult pe consultanță și expertiză de orice fel.

Dacă și tu îți dorești un job de „viitor”, atunci este cazul să citești mai departe pentru a afla ce joburi vor avea căutare peste 5-10 ani și ce joburi vor fi pe cale de dispariție în anii următori.

„În următorii 10-15 ani, vom asista la o revoluţie pe piaţa muncii şi va trebui să ne schimbăm perspectiva şi planurile cu privire la locurile de muncă”, spune Peter Andrew, un important angajator la nivel mondial. Oamenii se vor orienta către meserii mai creative, completează specialistul. Abilităţile sociale şi capacitatea de a controla inteligenţa artificială vor fi, de asemenea, foarte apreciate în viitorul apropiat. „Pentru mulţi dintre noi, inteligenţa artificială va fi o unealtă pentru realizarea unor sarcini cu o complexitate greu de imaginat altădată, dar realizabile acum şi pline de satisfacţii”, mai spune Peter Andrew.

Mai mult, specialistul mai detaliază o listă cu cele mai amenințate meserii. Veți fi uimiți să aflați că în următorii ani este foarte posibil ca evaluatorii și funcționarii publici vor fi înlocuiți de computere avansate care vor face, în mod incoruptibil, treaba în locul angajaților de astăzi. Nici grefierii ori ofițerii de credite nu au un viitor prea strălucit, pe termen lung.

Ce trebuie să reții este un singur lucru – populația planetei crește, ceea ce înseamnă că nevoia de supraviețuire crește. Asta înseamnă că agronomii, și constructorii nu pleacă nicăieri, cel puțin nu în timpul vieții noastre. Arhitecții și inginerii vor fi încă valoroși pentru societate. Tot din nevoia de supraviețuire, nici profesia de medic sau profesor nu va dispărea, cel mai probabil niciodată.

Aceste studii sunt făcute publice în mod regulat, chiar și în România, și deși agenții economici informează anual nevoile prefoesionale pe care sistemul educațional trebuie să le îndeplinească, școlile românești încă scot șomeri pe bandă rulantă.

În prezent, cei care își doresc într-adevăr să își construiască o carieră, apelează la cursuri și școli private care îi pot specializa pe un anume domeniu. Dacă vrei ca jobul tău să reziste timpului, ai grijă să perseverezi mereu și să înveți în fiecare an ceva nou, care să te păstreze în rândul profesioniștilor indispensabili societății.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.