Ieri, în orașele Liteni și Dolhasca s-a desfășurat referendumul pentru trecerea de la statutul de oraș la cel de comună. Cetățenii au avut pe buletinul de vot următoarea întrebare: „Sunteți de acord cu revenirea localității Dolhasca (respectiv Liteni) de la statutul de oraș la statutul de comună?”.
Onisii Tomiță, primarul orașului Liteni, a declarat că până la ora 18:00, prezența la vot era de 23%.
„Rezultatul referendumului reflectă realitatea și anume ce își doresc oamenii. Mă așteptam totuși la o prezență mult mai mare la referendum. O să pun în practică tot ceea ce vor hotărî locuitorii orașului Liteni. În fapt, asta am și făcut: am lansat procedura de organizare de referendum pentru a vedea ce își doresc oamenii și să fac ceea ce vor ei”, a declarat primarul Tomiță.
Primarul orașului Dolhasca, Maria Cojocaru, a menționat că prezența la vot în orașul său, până la ora 19:00, a fost de 23%.
„Sperăm ca până la ora 20:00 prezența la vot să mai crească. Sunt surprinsă, mai ales că susținătorii care erau pentru ca Dolhasca să rămână oraș, și care erau foarte supărați, să îi văd macăr în acea zonă cu o prezență mai mare de 30%. După atâta nemulțumire, trebuia să fie o prezență mai mare la vot, măcar în acele zone. Ori, între timp, poate că o parte din ei au plecat din localitate. Doar vin autocarele des. O să facem o analiză după referendum, să vedem ce s-a întâmplat”, a declarat Maria Cojocaru.
Pentru validarea referendumului, 30% dintre aceştia trebuie să-şi facă drum pe la urne şi 25% trebuie să exprime voturi valide. 50%+1 dintre voturi vor da rezultatul referendumului.
În Liteni au fost așteptate 7.937 de persoane cu drept de vot, iar pentru validarea referendumului este necesară o prezența a aproximativ 2.400 de persoane înscrise pe listele electorale. În oraș au fost organizate opt secții de votare, au fost tipărite 8.800 de buletine de vot și au fost distribuite 30 de ștampile cu mențiunea „Votat”.
În orașul Dolhasca, au fost așteptați la urne 8.806 alegători, iar pentru ca validarea referendumului să fie validă, ar trebui să fie prezenți aproximativ 2.650 dintre cei prezenți pe listele electorale. Au fost deschise 10 secții de votare, au fost tipărite 9.688 buletine de vot și au fost distribuite 43 de ștampile cu mențiunea „Votat”.
Lasa un raspuns