Campania electorală pentru alegerile locale 2016. O să insistăm, puțin, pe subiect sau mai exact pe „subiecți”, în prezenta ediție, pe candidaturile pentru Primăria Sucevei. Pentru că, spunem noi, are (sau ar trebui să aibă) întâietate fiind și municipiul reședință de județ. Șase candidați sunt deja la start în cursa pentru primărie.
Lungu mai vrea / Dacă ar putea…
Actual primar, Ion Lung, a fost nominalizat ca o mare „surpriză” a noului PNL. PNL-ul de după „acapararea” & „cotropirea” de către PDL. Inițial se „zgâiau” spre înalte orizonturi administrativ-locale Ioan Balan (reprezentant de frunte al PDL) și Ștefan Alexandru Băișanu (care a ținut „lumina” aprinsă la PNL). Când cearta între cei doi, Băișanu și Balan, era în toi a venit decizia capitală de la… capitală. Ion Lungu va fi candidat. Lungu care își dorește, astfel, să obțină al patrulea mandat. Clar….(?!). S-a obișnuit omul cu moliciunea scaunului din Areni. Lungu ar mai vrea dacă ar putea. Ion Lungu a fost ales prima dată în funcţie în 2004 (amintiri nenumărate și picante din confruntarea electorală de atunci cu Marian Ionescu candidat de la PSD), când a candidat din partea PNL. În 2008 și 2012 a candidat din partea PDL, iar la aceste alegeri va fi reprezentantul PNL, după fuziunea celor două partide și surprizele dictate de la centru partidului. Numele lui Ion Lungu ar fi menționat în două dosare deschise de procurorii DNA Suceava, care vizează activităţi derulate de administraţia locală. Unul dintre dosare se referă la societatea de termoficare din oraş. Procurorii anchetează modul în care Termica a ajuns o unitate falimentară. Al doilea dosar de la DNA se referă la contractul de salubrizare pentru municipiul Suceava. În repetate rânduri Ion Lungu a declarat că în ambele dosare, urmărirea penală este începută „in rem”, adică faţă de fapte, nu şi faţă de persoane.
Ștefan Alexandru Băişanunu uită că au fost făcute multe „minuni” la unele secții de vot din cartierul Burdujeni în favoarea lui Lungu în urmă cu 4 ani
Așa cum aminteam, după „acapararea” & „cotropirea” de către PDL a PNL-ului local, Ștefan Alexandru Băișanu, deputat și personaj cu surprizele tot timpul la el, dar și omul care a ținut „lumina” aprinsă la PNL, fostul preşedinte al Organizației județene a PNL Suceava, a demisionat la începutul lunii martie din PNL şi s-a înscris în ALDE, nominalizat fiind pentru a candida din partea acestei formaţiuni la funcţia de primar. Ștefan Alexandru Băişanu a mai candidat la Primăria Sucevei și la alegerile locale trecute, reprezentând USL, când a pierdut scrutinul la doar câteva sute de voturi (cu acuze aduse atunci că au fost făcute multe „minuni” la unele secții de vot din cartierul Burdujeni) în fața lui Lungu.
.. tern, urgențele și listele
Candidatul PSD la Primăria Suceava este medicul urgentist Tiberius Brădăţan, director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava. Tiberius Brădăţan este consilier local PSD din 2012 şi preşedinte executiv al Organizaţiei municipale PSD Suceava. Unii dintre colegi, dar mai ales alegători, consideră că onor consilierul local Brădăţan nu a „strălucit” în niciun fel în mandatul actual, fiind chiar tern. Oboseala de la UPU și-a spus cuvântul… Se mai adaugă la asta (și nu numai) și scandalul legat de listele de susținători. Cum va trata aceste accidente doctorul? Vom vedea începând de astăzi.
Și ceilalți trei
Partidul cu locomotivă fost prezidențială (Băse) – PMP l-a aruncat (prea sus) în cursă pe Marian Andronache, director general în cadrul Primăriei Suceava și care nu prea a comentat în fața șefului Ion Lungu. Nici în campanie nu ne așteptăm să aibă altă conduită de… lucru. Slujbaș, ce să-i faci? Din partea UNPR, subțirel și spulberat la nivel local, a fost înscrisă candidatura la funcţia de primar a lui Marius Boghian, fost consilier judeţean PDL. O figură, rotundă, obișnuită pe afișele de campanii electorale locale. Feministele sper să nu se supere pentru că o nominalizăm ultima pe domnița Alina Alupoaei-Geonea care candidează din partea PER. „Cu verdele-n sus”, așa cum ar spune unii la plantat puieții de molid sau brad la reîmpăduriri, Alina Alupoaei-Geonea vrea, nici mai mult nici mai puțin, să ecologizeze clasa politică actuală şi să introducă un suflu tânăr în administraţie.
Avantajele unui singur tur
Este știut faptul că legislaţia prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, aşa cum s-a întâmplat şi în 2012, când legislaţia a fost modificată în timpul guvernării Boc. În schimb, legea mai prevede că preşedinţii de Consilii Judeţene nu vor mai fi aleşi prin vot direct, ci vor fi aleşi din rândul consilierilor judeţeni, prin votul majorităţii. Măsura a fost contestată, vehement, de unii politicieni, care au susţinut că un astfel de sistem electoral avantajează partidele mari, primarii în funcţie şi candidaţii cu notorietate, dezavantajând partidele mici şi candidaţii din afara sistemului. Și lucrurile chiar așa stau! Rezultatul alegerilor locale ar putea influenţa şi politica viitoare de alianţe, în perspectiva alegerilor parlamentare, cu atât mai mult cu cât vor avea loc negocieri politice în consiliile judeţene pentru stabilirea şefilor de CJ. În plus, ar putea exista repoziţionări în interiorul principalilor competitori politici, atât la nivel local cât și național. Peste toate, sute și chiar mii de suceveni speră că vor avea primarul pe care și-l doresc…
Lasa un raspuns