Peste 160 de poliţişti au fost angrenați zilnic în aceste activităţi, desfăşurându-se atât acţiuni preventive de informare şi responsabilizare a elevilor cât şi acţiuni operative în teren de identificare a elevilor în situaţii de absenteism şcolar, securizarea zonelor din proximitatea şcolilor, controale în unităţile alimentare din apropierea unităţilor de învăţământ.
O acţiune preventivă amplă a avut loc la Şcoala Gimnazială Pârteştii de Sus din comuna Cacica. Poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, în parteneriat cu conducerea şcolii – director profesor Cojocar Săhlean Marcel, consilier educativ Ucraineţ Creţu Maria şi profesor Drăghici Adriana au organizat manifestarea „Împreună împotriva violenţei”. A fost organizat un grup de lucru pentru analiza riscurilor şi vulnerabilităţilor tinerilor, iar ulterior au fost organizate activităţi interactive cu peste 200 de elevi cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani.
O iniţiativă deosebită în vederea analizării cauzelor conflictelor şcolare şi a faptelor cu violenţă în şcoli, dar şi a identificării soluţiilor de detensionare a fost promovată de consilierul educativ din cadrul şcolii, Ucraineţ Creţu Maria, şi de profesor Drăghici Adriana, care au organizat jocuri de rol, dar şi o pisă de teatru cu tematică nonviolentă. Activităţile interactive au implicat toţi copiii prezenţi, împărţiţi pe grupe de vârstă, fiind organizate ateliere şi workshop-uri tematice. La finalul activităţilor directorul unităţii, profesor Cojocar Săhlean Marcel şi poliţiştii de prevenire au organizat o festivitate de premiere a unui concurs derulat sub sloganul „O faptă bună”. Peste 80 de elevi au participat la acest concurs, fiecare realizând eseuri în care au trebuit să descrie o faptă bună pe care au făcut-o. Câştigătoarea concursului a fost o elevă din clasa a II-a – Sava Ionela.
Participanţii la concurs au primit premii – rechizite, dulciuri, jucării.
Educaţia trebuie stimulată de toţi factorii activi din viaţa comunităţii, pentru a putea crea generaţii de tineri responsabili, cu un comportament civilizat, situaţi în afara sferei infracţionalităţii.
În accepţiunea poliţiştilor tânărul merită respect şi trebuie să manifeste respect , faţă de semeni, faţă de valorile sociale reale.
Tocmai de aceea, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava desfăşoară, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Suceava, astfel de activităţi preventive care contribuie la dezvoltarea tinerilor.
Bune practici în activitatea de prevenire, precum activităţile realizate la nivelul Şcolii Generale Pârteştii de Sus, de un colectiv de profesori inimoşi şi copii şi părinţi interesaţi de dezvoltarea personală şi profesională sunt exemple care asigură sustenabilitatea campaniilor de prevenire a violenţei în mediul şcolar ce vor continua şi în perioada următoare, atât în unităţile de învăţământ din mediul urban cât şi din mediul rural.
Lasa un raspuns