Producătorul român de energie a mai încheiat un contract cu Cameco pentru achiziția de uraniu, motivând alegerea furnizorului prin prețul mai bun oferit de canadieni și lăsând pe-afară Compania Națională a Uraniului.

Nici acum, la o jumătate de an de când Compania Naţională a Uraniului (CNU) a rămas fără venituri, fiindcă singurul său client, Nuclearelectrica, a decis să cumpere combustibil de la canadieni, autoritățile nu au găsit nicio soluție pentru remedierea situației. Astfel, Nuclearelectrica a încheiat un nou contract cu canadienii de la Cameco pentru achiziţia de uraniu, ceea ce confirmă informațiile publicate până acum de EVZ, potrivit cărora se pregătește moartea rapidă și sigură a uraniului românesc.

Astfel, după contractul din decembrie, la începutul acestei săptămâni, Nuclearelectrica a mai acordat un contract canadienilor de la Cameco pentru 120 de tone de uraniu natural în pulbere sinterizabilă de UO2, valoarea achiziției fiind de circa 11,4 milioane euro.

 

 

Miză uriașă: contracte de zeci de milioane euro

 

Ca şi în cazul contractului încheiat în decembrie, Nuclearelectrica (SNN) susţine că preţul oferit de Cameco a fost de 429,47 lei/kg de uraniu în UO2, „semnificativ mai mic decât preţul oferit de CNU”. Contractul este tot pe o perioadă de şase luni.

Miza mare va fi însă contractul pe termen lung pe care îl pregătește Nuclearelectrica. „Pentru a evita dependenţa de un singur furnizor, indiferent care este acela, SNN a iniţiat în luna aprilie 2016 o procedură de calificare a unor potenţiali furnizori de materie primă (CNU şi Cameco fiind deja furnizori calificaţi), în vederea încheierii unui contract de achiziţie pe o perioadă mai lungă de timp, de 2-4 ani”, a transmis Nuclearelectrica. La un calcul simplu bazat pe preţul actual, un contract pe 4 ani ar valora peste 90 milioane euro. EVZ a scris recent că CNU vrea deschiderea unei noi mine de uraniu în iunie 2017, la Tulgheș-Grințieș, însă planurile sale ar fi date peste cap dacă va pierde contractele cu Nuclearelectrica.

 

 

Problemă nerezolvată: interes strategic pentru producția de uraniu versus profituri mari

 

Situaţia gravă în care se regăseşte Compania Naţională a Uraniului ţine de un cumul de factori, care au la bază conducerea dezastruoasă, dar și lipsa de supraveghere a acestui domeniu strategic din partea autorităților.

EVZ a relatat pe larg despre problemele companiei, care trebuie rezolvate urgent, mai ales în contextul în care CSAT a aprobat ca fiind proiect strategic construcţia a încă două reactoare nucleare la Cernavodă. CSAT nu a reglementat însă și relația dintre SNN și CNU, astfel încât cele două entități să funcționeze integrat.

 

 

Cehii își văd interesul, noi ridicăm din umeri

 

Chiar dacă fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a propus fuziunea celor două entităţi, proiectul a rămas blocat la Nuclearelectrica. Fiind companie listată, probabil nu are nu niciun interes să își diminueze profiturile.

Compania susţine că „îşi menţine ferm poziţia: va acţiona doar legal şi doar în interesul companiei şi al acţionarilor săi”, alegând preţul cel mai mic. În Cehia, achiziția de uraniu excede regula achizițiilor publice, pentru a-și ține în viață producătorul de uraniu.

Sursa: evz.ro

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.